Kleine organisaties zoeken volop ict’ers

Jonge en oude medewerkers

De vraag naar ict’ers stijgt enorm bij kleine organisaties met maximaal tien medewerkers. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2017 werden er in het eerste kwartaal van 2018 maar liefst 27 procent meer vacatures geplaatst. Dat blijkt uit de ict-arbeidsmarkt kwartaalrapportage van detacheerder iSense ICT professionals.

De detacheerder constateert dat het aantal ict-vacatures fors toeneemt. Zo werden in het eerste kwartaal van dit jaar 55.528 ict’ers gezocht. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2017. Toen werden 39.480 ict-vacatures uitgeschreven. Computable bespreekt drie opvallende resultaten.

1. Kleine organisaties hebben grootste aandeel

De meeste ict-vacatures werden geplaatst door kleine organisaties (28 procent). Zij worden gevolgd door middelgrote organisaties met tien tot vijftig medewerkers (22 procent) en grote organisaties van minimaal duizend medewerkers (20 procent). Ook bedrijven met vijftig tot tweehonderd medewerkers in dienst zoeken ict-personeel: zij hebben in het eerste kwartaal van dit jaar een aandeel van 16 procent op de gehele vacaturemarkt.

Organisaties met tweehonderd tot vijfhonderd medewerkers en vijfhonderd tot duizend medewerkers plaatsen het minste aantal ict-vacatures. Het gaat respectievelijk om 8 procent en 6 procent.

2. Het opleidingsniveau verschuift

De detacheerder ziet verder een lichte verschuiving in opleidingsniveau. In het eerste kwartaal van 2017 bestond 41 procent van alle ict-vacatures uit hbo-functies. Een jaar later wordt bij 38 procent van alle vacatures om een hbo-diploma gevraagd. Dat verschil van 3 procent komt terug bij functies waarvoor een mbo-opleiding nodig is.

De populairste mbo-functies van het afgelopen kwartaal zijn systeembeheerder, helpdeskmedewerker en applicatiebeheerder. Op hbo-niveau worden vooral testers, ontwikkelaars (php en .Net) en projectleiders gezocht. Bij overige functies, zoals analisten en bi-security-specialisten, wordt vooral om een wo- of hbo-opleiding gevraagd.

3. Vraag php-ontwikkelaars komt uit dal

Tijdens de overgang van het tweede naar het derde kwartaal van 2017 was er een flinke daling in het aantal vacatures voor php-ontwikkelaars. Die daling werd in het vierde kwartaal weer omgebogen naar een stijging, waardoor het aantal vacante posities weer op het eerdere niveau zit. In het eerste kwartaal van 2018 zet deze stijging door.

Andere ict-functies die een grote verhoging in vraag laten zien zijn UI-designers (+60 procent), testers (+56 procent), databasebeheerders (+52 procent) en architecten (+50 procent). Voor helpdeskmedewerkers stonden de meeste vacatures open, gevolgd door php-ontwikkelaars, systeembeheerders, applicatiebeheerders en it-managers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In de diverse gesprekken die ik afgelopen jaar heb gevoerd is bij mij het beeld ontstaan dat veel ondernemingen geen flauw benul hebben waarnaar ze eigenlijk op zoek zijn en gaan puur af op irrationele zaken. De hijgerige headhunters helpen daarbij overigens ook niet want die gaan alleen maar voor hun commissie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-19T14:19:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.