Midden- en Zuid-NL hardst op zoek naar ict’ers

Softwareprogrammeurs, informatieanalisten, webdevelopers en securityspecialisten populairst

Sollicitatiegesprek

Uit de cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat ict -vacatures het moeilijkst te vervullen zijn in het midden en zuiden van Nederland. Met name in de regio’s Haaglanden, Amsterdam, Utrecht en Zuidoost-Brabant is de nood hoog. De sectoren informatie en communicatie, overheid, onderwijs en zakelijke dienstverlening hebben de meeste moeite om ict-vacatures in te vullen.

Geen enkele beroepsrichting kent zo’n sterke mate van krapte als de ict. Dit blijkt uit een nieuw rapport van UWV over de ict-arbeidsmarkt. De helft van de vacatures wordt door werkgevers beschouwd als moeilijk vervulbaar. In 2015 was dit nog 30 procent. In 2017 ontstonden er ruim 53 duizend ict-vacatures. Er is vooral vraag naar softwareprogrammeurs, informatieanalisten, webdevelopers en securityspecialisten.

Mismatch

Het huidige aanbod van werkzoekenden sluit vaak niet goed aan op de vraag van werkgevers. Van de ict-werkgevers die kampen met personeelstekorten geeft zes op de tien aan dat vacatures niet vervuld kunnen worden omdat sollicitanten niet over de juiste kwalificaties beschikken. Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur van UWV: ‘Niet elke werkzoekende ict’er vindt gemakkelijk een baan. In de branche is er een duidelijke kwalitatieve mismatch: de vereiste kennis is vaak specifiek en moet up-to-date zijn. Er zijn veel werkzoekenden met een lager opleidingsniveau dan werkgevers vragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Die werkgevers mogen dan eens heel goed kijken naar waar ze precies nou op zoek zijn en waarom potentiële werknemers überhaupt voor hen zouden willen gaan werken. Want uit eigen ervaring is bij mij het beeld ontstaan dat ze veel te veel vragen en veel te weinig bieden. Het aanbod loopt nog steeds hard achteruit omdat het aantal afgestudeerden nog steeds daalt. Als je daar niet op instelt en daar op een verstandige manier mee omgaat dan maak je jezelf onnodig moeilijk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-20T11:54:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.