Rappe ontwikkelingen it oorzaak personeelstekort

Werven

Snel veranderende ontwikkelingen in programmeertalen, cloud, data, security en internet of things zorgen ervoor dat vraag en aanbod wat betreft kennis en ervaring in de ict niet goed op elkaar aansluiten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) over moeilijk vervulbare vacatures.

"Uit een ander recent onderzoek van het CBS blijkt dat ruim 30 procent van ict- en telecombedrijven met een personeelstekort kampt"

Volgens het uitvoeringsinstituut is zeker 70 procent van de ict-vacatures moeilijk in te vullen. Veelal wordt dat veroorzaakt door onvoldoende vakkennis bij doorgaans mbo-geschoolde sollicitanten, die zich relatief vaak aanbieden, ook voor langdurig openstaande hbo-functies.

Het UWV adviseert bedrijven dan ook te zoeken naar meer creatieve oplossingen om het probleem van het personeelstekort voor it-functies te lijf te gaan. Zo zouden ze nóg intensiever kunnen werven, functie-eisen kunnen aanpakken door bijvoorbeeld soepeler om te gaan met het opleidingsniveau en werkervaring, en arbeidsvoorwaarden nog aantrekkelijker maken. Ook zouden ze nog niet fulltime werkend personeel kunnen vragen of ze eventueel hun contracturen willen verruimen. Daarnaast zouden werkgevers kunnen werven onder andere doelgroepen dan ze doorgaans gewend zijn.

Andere onderzoek

Hoewel steeds meer jongeren inmiddels kiezen voor een hbo-studie informatica, verwacht bijvoorbeeld het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt dat het tekort aan hoogopgeleide ict’ers zeker nog tot 2022 aanhoudt. Een bijkomend probleem is dat veel hbo-instellingen en universiteiten kampen met een tekort aan ict-docenten, gezien er de afgelopen jaren onder meer een verschuiving heeft plaatsgevonden van docentenberoepen, natuurwetenschappers en materiaalkundigen naar ict-gerelateerde beroepsgroepen, zoals systeemanalisten en informatici. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik mis in het advies de optie om (al dan niet in een gezamenlijke inspanning) met het bedrijfsleven het opleidingsniveau op te krikken...

@Rigo hier ben ik zeker mee eens. In plaats van nieuwe medewerkers aantrekken kan je de werknemers die je al in huis hebt ook een nieuwe taal of methode laten leren in plaats van ontslaan en jonge (goedkope) mensen aantrekken (Ordina)?
Of iemand aannemen die niet 100% matched maar de afwezige 10% erbij laten leren.
En als het loon of secundaire arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk zijn zal men eerder geneigd zijn de opleiding te kiezen.

Ik merk nog een weinig 'water bij de wijn' van werkgevers. Men staart blind op mbo/hbo/universitair.
Trek eens die 50+ er uit de stapel die de job ruimschoots aankan maar even niet die nieuwe certificaten heeft.
Een ict-servicedeskmedewerker met universiteitsniveau ga je niet krijgen maar een mbo-er daarintegen krijgt het vak op school, waarom toch zo hoog in de boom graaien?
En betaal eens een normaal salaris i.p.v. 2200 bruto. De meeste ervaren krachten hebben al meer dan 2000 netto in vele gevallen.
Een veelgehoorde: 'mijn opdrachtgever wil dit of dat niveau en deze eisen'. Waarom komt men toch vaak tot verkeerde keuze's?
Laat zij die er verstand van hebben die eisenlijstje maken, niet een hrm-er die niet weet wat de ict-wereld inhoudt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-24T11:35:00.000Z Zamire Willems
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.