Studenten verruilen collegezaal voor bedrijfscampus

Brightylands Services Campus Heerlen.

Derde- en vierdejaars ict-studenten van Zuyd Hogeschool krijgen vanaf dit studiejaar (2018-2019) geen les meer in een onderwijsgebouw, maar verhuizen naar de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Op die plek gaan studenten samen met docenten, onderzoekers en bedrijven werken aan praktijkopdrachten die gericht zijn op innovatie en ontwikkeling.

Dat hbo-instelling meldt in een persbericht: ‘Door studenten in de eindfase van hun studie en werkgevers structureel dichter bij elkaar te brengen, leren ze elkaar beter kennen en krijgen beter inzicht in elkaars behoeften.’

In totaal verhuizen ongeveer tweehonderd studenten en vijftien docenten en onderzoekers van het lectoraat Data Intelligence van Zuyd naar de Brightlands Smart Services Campus. Iedere student kan vier minoren (onderwijsprogramma’s van een kwartaal) volgen uit een totaalaanbod van twaalf, waaronder Artificial Intelligence, Blockchain, Cyber Security, Business Intelligence, Datavisualisatie, Data Science en Internet of Things.

Op de Smart Services Campus in Heerlen zijn werkgevers gevestigd zoals Accenture, Conclusion, APG, Politie Limburg, Wecash, mkb-bedrijven en start-ups. De verhuizing voegt volgens de betrokkenen economische waarde aan de regio toe. Zo worden er jaarlijks ongeveer vijftig praktijkopdrachten gezamenlijk uitgevoerd, bijvoorbeeld op het gebied van artificial intelligence en blockchain.

10 procent meer aanmeldingen

De Hogeschool: ‘Hoewel studenten zich tot 1 oktober 2018 kunnen inschrijven voor een studie ict bij Zuyd ligt het aantal vooraanmeldingen voor de opleiding op dit moment al ruim 10 procent hoger dan vorig jaar. Verschillende universitaire ict-opleidingen in andere delen van Nederland hebben mede vanwege bezuinigingsredenen een stop gezet op de instroom van studenten, bijvoorbeeld op het gebied van artificial intelligence, data science, datavisualisatie en blockchain.’

In Limburg is daar volgens de onderwijsinstelling geen sprake van. ‘Er is in deze regio - in tegenstelling tot sommige andere delen van het land - ook geen tekort aan goed gekwalificeerde docenten en onderzoekers door een goede samenwerking en uitwisseling met het bedrijfsleven.

Brightlands

De Brightlands Smart Services Campus maakt deel uit van Brightlands, een open innovatie community die bestaat uit vier campussen en waar wetenschappers, ondernemers, studenten en investeerders samenwerken aan de grand challenges op het gebied van duurzaamheid en gezondheid, gezonde voeding en digitale transformatie.

Onder de naam Brightlands werken de vier innovatiecampussen van Limburg samen: de Chemelot Campus in Sittard-Geleen, de Maastricht Health Campus, de Smart Services Campus in Heerlen en de Campus Greenport Venlo. Op de campussen werken bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstituten en de overheid nauw samen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-04T10:47:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.