VVD wil digi-inspectie wegens falen overheids-ict

Partij ziet ‘A-team voor de ict’ als manier om ict’ers te werven

Digitale overheid

De VVD stelt voor om een 'Rijksinspectie Digitalisering' op te richten die grip moet krijgen op de mislukte digitaliseringsprojecten binnen de rijksoverheid. De Inspectie der Rijksfinanciën, een groep deskundigen van het ministerie van Financiën die bij andere ministeries meekijkt en kennis deelt, geldt hierbij als voorbeeld.

Dit vertelt Jan Middendorp, Tweede Kamerlid bij de VVD, aan BNR Nieuwsradio. Als belangrijkste onderdelen van de inspectie noemt hij kennisdeling en werken met korte projecten in korte cycli. De commerciële ict-sector geldt hierbij als voorbeeld.

Ict’ers inlijven

Middendorp ziet de inspectiedienst, die als een soort A-team bij verschillende projecten betrokken zal worden, en verwacht hiermee ict’ers spannend en leuk werk te bieden. ‘We hebben ze nodig en ik denk dat deze dienst hieraan bijdraagt. We kunnen ict’ers hierdoor interessant en mooi werk bieden waarbij ze steeds bij verschillende ministeries aan de slag kunnen.’

Het Tweede Kamerlid verwacht dat er voldoende draagvlak is voor zijn plan en stelt dat het qua kosten wel meevalt. ‘Het is vooral een organisatorische wijziging en we kunnen al veel doen met de mensen die we al hebben.'
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een inspectiedienst die als een soort A-team moet gaan functioneren? Aan de ene kant een dienst die niets doet behalve mensen er op wijzen wat ze fout hebben gedaan en tegelijkertijd een ultieme uitvoerende werkmacht. Lijkt me lastig te verenigen.
Daarnaast is ook dit weer gedoemd te mislukken. Een hele (belasting)dienst, ministerie, UWV waar vele duizenden mensen werken en waar vaak miljoenen mensen dagelijks van afhankelijk zijn in korte projecten in korte cycli op orde brengen? En dat ook nog eens terwijl onder je kont het kabinet wetgeving en regels aanpast, die dan weer effectief moeten zijn op het moment dat per deze klus net afhebt.
Succes!!

Zeer uitzonderlijk. Juist de VVD heeft allerlei inspecties grotendeels wegbezuinigd en vleugellam gemaakt. Wiebes probeert de SodM weer in het hok te jagen in verband met recente geheime afspraken met ExxonMobil en Shell. De VVD fractie wil de bouwinspectie privatiseren, terwijl ze vanuit eigen kring weten dat tegenwoordig de meeste beunhazen bij officiële bouwbedrijven werken.
Wat is de toegevoegde waarde van de digi-inspectie? Er is een Bureau ICT-toetsing voor een goede start, een DICTU en Overheidsdatacenter voor kennisbundeling, een Rijks ICT Dashboard voor het volgen van de (politieke) voortgang, een Auditdienst Rijk voor onafhankelijk testen. En nu wil Jan Middendorp dat IT’ers als vliegende keep aan de slag gaan bij ministeries vanuit een vaag gedefinieerde Rijksinspectie voor Digitalisering Overheid. Ik noem het vaag, omdat de suggestie wordt geschapen dat je enerzijds meewerkt, maar anderzijds ook je eigen vlees keurt.

De overheid heeft een Parlementair onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid uitgevoerd. Laat de overheid de uitkomst daarvan eerst goed in zich opnemen en verwerken. Je moet eerst begrijpen hoe de ICT van de overheid wordt beïnvloed door de Capgemini’s, de Gartners en vooral door politieke luchtfietserij (het is de suikeroom die betaalt en dus bepaalt). Begin met ICT in de vorm van vele, snelle en concrete stappen binnen een goed uitgedacht architectuur. (Jan Middendorp, de commerciële ict-sector staat niet voor korte projecten in korte cycli.) Een digi-inspectie om bij verschillende ministeries aan de slag kunnen om alleen maar megalomane projecten weer los te trekken, is echt Nix.

Menigeen die een béétje thuis is in de wereld van de overheidsdigiprojecten zal zijn/haar wenkbrauwen fronsen bij dit onzalige voorstel van Middendorp. Er zijn teveel redenen om op te noemen waarom dit voorstel bij voorbaat op een mislukking zal uitlopen.

Al is het maar omdat het nóg een kapitein op het projectschip betekent, zodat dan een heel team kapiteins zich om het stuurwiel zal gaan verdringen. Kapiteins die in het verleden al blijk hebben gegeven geen behoefte te hebben aan kennis en kunde. En er al helemáál niet op zitten te wachten om 'ict’ers spannend en leuk werk te bieden'.

Middendorp heeft nu een klein jaartje Digitalisering, (E)Identiteit & paspoort, en daarnaast Verzelfstandigingsbeleid en Beperking regeldruk in zijn portefeuille. Stuk voor stuk onderwerpen waarmee je flink op je snuit kunt gaan.
Wellicht heeft Middendorp het intussen van node wapenfeiten te laten zien, maar dit voorstel gaat bij voorbaat sneuvelen of anders tot een slachting leiden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-18T11:12:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.