Weconomics start praktische opleiding blockchain

Blockchain

Partnernetwerk Weconomics Foundation introduceert Certified Blockchain Professionals, een halfjaarlijks programma dat richt zich op de ontwerpkant van blockchainorganisaties. De gedachte erachter is dat bedrijven door de snelle ontwikkeling van blockchaintechnologie behoefte hebben aan goed opgeleide blockchain-professionals.

Het programma richt zich primair op het oplossen van organisatieproblemen met blockchain, zoals complexiteit, lage productiviteitsgroei, privacy, security en frictie tussen en binnen organisaties. Secundair richt het zich op het gebruiken van nieuwe organisatiemodellen en tertiair op de technologie. Paul Bessems, blockchainconsultant, auteur en programmaleider bij Weconomics, zegt hierover: ‘Blockchaintechnologie sec is niet zo disruptief, maar de invloed op digitale transformatie, het organiseren van data, vertrouwen, werk en economie zal groot zijn. We moeten young professionals daarop voorbereiden.’

Bij blockchain wordt al snel gedacht aan blockchain-ontwikkelaars, zegt Bessems. Maar voordat te starten valt met programmeren, is het volgens hem belangrijk na te denken over de organisatie waarbinnen een blockchain wordt toegepast. Omdat blockchain een decentrale structuur kent, is het niet zinvol blockchain toe te passen binnen centraal georganiseerde muren van bedrijven en overheden met hiërarchieën, functies en lokale ict-systemen.

Ervaring

Het programma is geschikt voor organisatieontwerpers, business developers, innovatiemanagers, consultants, it-architecten, onderzoekers en medewerkers van ondersteunende afdelingen als boekhouding, juridische zaken, personeelszaken en de facilitaire dienst. Het programma duurt een halfjaar waarin deelnemers één dag per week opleiding krijgen en vier dagen per week ervaring opdoen binnen een project, organisatie of startup. Hierbij wordt volgens het Quadruple Helix-model samengewerkt met onderwijs- en onderzoeksinstellingen, bedrijfsleven, overheid en maatschappij. Het programma start in de Brainport regio Eindhoven.

Gevraagd naar waar de behoefte aan certificering vandaan komt, reageert Bessmes dat mensen uit het werkveld, waaronder Exin, hem hiervoor benaderen. ‘Ik neem aan dat zij hier zicht op hebben. Verder behandelen wij vooral het organisatorisch en designperspectief. Deelnemers aan onze opleiding worden beoordeeld op een eindopdracht en ontvangen bij een voldoende een certificaat.’ Volgens Bessems heeft blockchain vooral te maken met organiseren en is het niet een volgende automatiseringstool die je binnen de bestaande organisatiecontext zo maar kun gebruiken. ‘Immers, blockchain is niet hetzelfde als blockchain organiseren’, aldus de programmaleider.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik onthou mij vooralsnog van commentaar.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-25T10:00:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.