Esri-ceo ontvangt koninklijke onderscheiding

Jack Dangermond geëerd vanwege bijdragen aan geo-wereld

Jack Dangermond (links) ontvangt koninklijke onderscheiding van Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad (rechts)

De Amerikaan Jack Dangermond, ceo en oprichter van Esri, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontvangt de onderscheiding vanwege zijn bijdragen aan de nationale en internationale geo-wereld.

Dangermond is een Amerikaans staatsburger, maar zijn ouders zijn van Nederlandse origine. Hij heeft in 1969 Environmental Systems Research Institute, afgekort Esri, opgericht. Dat bedrijf levert software voor digitale kaarten en analyses. In 1985 tekende Esri zijn eerste Nederlandse klant, namelijk de Rijksplanologische Dienst in Zwolle. Inmiddels maken meer dan duizend organisaties gebruik van het geografische informatiesysteem ArcGIS.

Ook heeft Dangermond in samenwerking met het Kadaster diverse geo-innovaties tot stand gebracht, waaronder het automatisch generaliseren van verschillende kaartschalen. Tot slot is hij betrokken bij wereldwijde maatschappelijke vraagstukken, zoals het ondersteunen van minder ontwikkelde regio’s in de wereld en het onderwijs.

Het komt niet vaak voor dat deze onderscheiding wordt uitgereikt aan een persoon die in het buitenland woont, laat Esri in een persbericht weten. ‘De combinatie van zijn wereldwijde werk met de band die hij nog steeds heeft met Nederland is hierin onderscheidend geweest.’

Dangermond ontving de koninklijke onderscheiding in Zaandam, waar hij sprak op een internationaal geo-congres. Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad, deed dit namens Koning Willem-Alexander. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-03T11:38:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.