Zuid-Holland wil 5000 inwoners opleiden in ict

Provincie zet in op verbetering arbeidsmarkt

De provincie Zuid-Holland wil in de komende vijf jaar vijfduizend bewoners van de provincie via vernieuwende en kortdurende it-opleidingen bijscholen of omscholen voor een baan in de it-sector. Dat blijkt uit het IT-kavel-akkoord, een deelovereenkomst van het bredere Human Capital Akkoord waarbij 66 partijen uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid samenwerken om de arbeidstekorten in Zuid-Holland op te lossen.

Concreet wil de provincie de in- en doorstroom van it-opleidingen vergroten. Daarvoor moeten de onderwijsinstellingen (zowel publiek als privaat) samenwerken met de werkgevers. In het IT-kavel-deelakkoord zijn meerdere doelstellingen voor de komende vijf jaar geformuleerd.

De partijen willen 4750 werkenden en 1500 flexwerkers een ontwikkelperspectief bieden via opleiding. Deze opleidingen zijn bedoeld voor mensen die een overstap naar een it-baan overwegen. Hierbij is te denken aan werknemers in krimpsectoren, flexwerkers, werknemers die op it willen worden bijgeschoold en werkzoekenden. Ook moet het akkoord honderd werkgevers ondersteunen om hun personeel betr in te zetten. 

Betrokken partijen bij het IT-kavel zijn De Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan, mbo Rijnland, NCOI/Computrain, ManpowerGroup, Unilever, KPN, Technolution, Stedin, Erasmuc MC, Siemens en het Ministerie van BZK.

Een ander deelakkoord gericht op technologie is het Smitzh-akkoord. Smitzh staat voor Smart Manufactoring Industriële Toepassingen Zuid-Holland. Hier worden in de komende vijf jaar tweeduizend werknemers uit de hightechsector bijgeschoold, in onder andere het Expertisecentrum Precisietechnologie. Ook werken het bedrijfsleven met onderwijsinstellingen samen om het niveau van onderwijs in smart technologie continue te blijven ontwikkelen.

Human Capital Akkoord Zuid-Holland

Op 24 juni jl werd het Human Capital Akkoord Zuid-Holland ondertekend door 66 partijen uit bedrijfsleven (o.a. KPN en Siemens), het onderwijs (mbo’s, hbo’s en universiteiten) en de overheid (o.a. de gemeenten Rotterdam en Den Haag). Samen committeren deze partijen zich aan harde doelstellingen omtrent (om)scholing van personeel, het aan het werk helpen van niet-werkenden en het aantrekken van internationaal talent. Met het Human Capital Akkoord wil Zuid-Holland nationaal en internationaal concurrerend worden dankzij een arbeidsmarkt die het talent van werkenden optimaal benut.

De agenda loopt in ieder geval tot 2024. In die vijf jaar tijd wil de regio veertigduizend werknemers in staat stellen zich te ontwikkelen, 55.000 werknemers de overstap laten maken naar een andere sector en twintigduizend deeltijdwerkers die meer willen werken, aan werk helpen. Via het akkoord willen de ondertekenaars een leercultuur creëren, zowel bij werkgevers als werknemers.

De provincie Zuid-Holland heeft voor de uitvoering van de Human Capital Agenda in het eerste jaar één miljoen euro beschikbaar gesteld.

6 miljard euro

Het Human Capital Akkoord is een initiatief van de Economic Board Zuid-Holland (EBZ). Die organisatie presenteerde eind 2018 in samenwerking met de provincie Zuid-Holland de resultaten van een arbeidsmarktonderzoek dat is uitgevoerd door Birch Consultants. Daaruit bleek dat de knelpunten op de Zuid-Hollandse arbeidsmarkt de regio zo’n 6 miljard euro kosten. 20 procent van de bedrijven kan momenteel onvoldoende gekwalificeerd personeel vinden. Tegelijkertijd is er een groot onbenut arbeidspotentieel: 27.000 mensen zouden (meer) kunnen gaan werken, vergeleken met het Nederlandse gemiddelde. De regio kan op een extra groei van 3,7 procent rekenen als ze de knelpunten op de arbeidsmarkt aanpakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

5000 werknemers in 5 jaar dus 1000 werknemers per jaar
1.000.000 / 1000 = 1000 euro per werknemer per jaar.
Dat zal wel een heel goede 5 daagse opleiding worden....

Waarom mensen omscholen tot ICT-er als er voldoende ICT-ers zijn in de 50+ leeftijdsgroep die toevallig niet de juiste kennis hebben en nu werkeloos thuiszitten? Je kan die groep in korte tijd bijscholen (hoewel je het met die €1000,- ook weer niet redt ;-) ). De motivatie om te werken is hoog, het scheelt uitkeringen en het voorkomt dat omgeschoolde werknemers uit een andere sector later weer in hun oude vak terugkeren.

De Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan en MBO Rijnland schieten - zoals vele onderwijsinstellingen - dus tekort in het beroepsgerichte onderwijs aangaande de marktvraag. Er is namelijk niet alleen een tekort aan (technische?) ICT-ers door een slecht onderwijsbeleid. Nu treft de private sector ook blaam want lange tijd stond met name het technische 'Human Capital' als vlottende activa op de balans, de gedwongen zelfstandigheid in sommige sectoren is gewoon een vorm van uitbuiting.

Dezelfde uitbuiting zit 'by design' in het Human Capital Akkoord van Zuid-Holland als we kijken naar doelstelling, budget en de tijd. Als het aantrekken van internationaal talent tot de doelstellingen behoord dan zal de focus op het omscholen van nationaal talent door de korte termijn visie van de boekhouder veel kleiner zijn. Als bedrijven jaarlijks €6 miljard op tafel laten liggen door een personeelstekort dan is €1 miljoen aan budget wel heel zuinig. En last but not least, bij innovatie gaan de kosten voor de baten uit en is het nog maar de vraag of je hierin wel op internationale talenten kunt vertrouwen. Rapport van de AIVD over bedrijfsspionage maakt duidelijk dat loyaliteit een prijs heeft.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ROC

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-28T13:23:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.