Ict-baas vol vragen over nieuw flex- en ontslagrecht

De deur wijzen

Ruim vier jaar geleden trad de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in werking waardoor het flex- en ontslagrecht flink werd gewijzigd. Op 1 januari 2020 wordt de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van kracht die de WWZ op onderdelen aanpast. Ondernemers in de ict-sector kampen nog met veel vragen over de gevolgen hiervan.

Volgens het CBS is het aantal flexwerkers de afgelopen vijftien jaar gestegen. Dit betreft niet alleen de zzp’ers, maar ook oproepkrachten en andere flexwerkers. Zo zijn er nu ruim drie miljoen flexwerkers in Nederland, oftewel 33 procent van de werkende beroepsbevolking in Nederland heeft geen voorspelbaar inkomen. Vanuit het sociaal-maatschappelijk perspectief is dit zorgelijk: deze werknemers hebben minder zekerheiden bouwen niet altijd pensioen op.

Het kabinet wil hier wat aan doen en denkt dat de WAB het voor werkgevers aantrekkelijker maakt om mensen in vaste dienst te nemen door de kloof tussen flexarbeid en vaste contracten te verminderen. Ook moet de nieuwe wet het voor werkgevers eenvoudiger maken om werknemers te ontslaan door de invoering van een extra ontslaggronde.

Veel vragen

"Kan een ondernemer nog wel met oproepkrachten werken"

De nieuwe wet brengt dus veranderingen met zich mee op het gebied van flexibele arbeid (werknemers met contracten voor bepaalde tijd, oproepkrachten en payrollwerknemers) maar ook voor het ontslagrecht, de transitievergoeding bij het eindigen van het dienstverband en de sociale zekerheid (onder andere de hoogte van de WW-premie).

Maar, merkt Gus Abeln van kantoor Abeln in Rotterdam, ook in de ict-sector zijn veel vragen zijn over de nieuwe ontslagwet. Abeln is een gespecialiseerd kantoor dat juridisch advies en rechtsbijstand verleent aan ondernemers op het gebied van arbeids- en ontslagrecht. Abeln: 'Werkgevers vragen zich bijvoorbeeld af of ze nog met oproepkrachten kunnen werken. Of ze willen weten of ze ontslagprocedures moeten uitstellen tot volgend jaar en of ze iemand met een onvolledig disfunctioneringsdossier kunnen ontslaan'. Ondernemers vinden het ook nog onduidelijk of deze wet zorgt voor een lastenverzwaring. 

Kennissessie

Het kantoor Abeln organiseert op dinsdag 26 november 2019 een kennissessie in Rotterdam waarin ondernemers worden bijpraat over het nieuwe flex- en ontslagrecht (WAB), onder andere aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Voor meer informatie: klik op de link.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In mijn visie wordt het alleen maar veel goedkoper gemaakt om mensen te ontslaan, vooral ouderen. Misbruik door werkgevers dreigt dus.

@Herman: inderdaad, dat aspect is er ook.

Maar er wordt vooral ingezet op de “conversie” van flexibel naar vast; inclusief payroll-achtige constructies.

Een werkgever die niet goed bij de les is ziet op 1-jan-2020 zijn “vaste” krachten “spontaan” toenemen met een aantal wat ongeveer gelijk is aan de omvang van zijn flexibele schil (zzp-ers daargelaten).
Bovendien nemen de kosten voor tijdelijke inzet/contracten toe in de vorm van hogere belastingen en altijd een transitievergoeding; ook als iemand niet door zijn proeftijd heen komt.

Hoewel alles bij elkaar op het eerste oog misschien niet verkeerd blijft het een “workaround”. Immers, de rekening van de belastingvoordelen van multinationals wordt nog steeds neergelegd bij de uitsluitend in NL gevestigde werkgevers en bijbehorende werknemers.

Een multinational wordt gecompenseerd voor de hoge belasting-op-arbeid in de vorm van allerhande fiscale regelingen (vrijstellingen?); met als jaarafsluiting een substantiële verlaging op de winst- en dividend-belasting.
Een uitsluitend in NL gevestigde werkgever-plus-werknemer(s) krijgt de volle mep voor zijn kiezen: minimaal 40% belasting-op-arbeid, 20% winstbelasting en 15% dividendbelasting.

Zolang die onbalans blijft zullen we als "werknemers" van de BV Nederland er niet of nauwelijks op vooruit gaan; het blijft beperkt tot wat geschuifel met belastingpercentages, aftrekposten en toeslagen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-17T14:58:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.