Comité doet oproep voor open arbeidsmarktdata

De Tweede Kamer debatteert deze week over de begroting voor het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het Comité Open Arbeidsmarktdata roept het ministerie op om tijdens dit debat aandacht te besteden aan het toegankelijk maken van beschikbare en actuele arbeidsmarktdata. Zij verwachten dat met deze data vraag en aanbod sneller en beter zijn te matchen.

Het Comité Open Arbeidsmarktdata (COAD) is begin dit jaar opgericht door Ockham Groep, Birch Consultants, 8Vance, Sollicity en CrossTop. De initiatiefnemers concluderen dat private en publieke organisaties over belangrijke arbeidsmarktdata beschikken, maar dat deze niet of te beperkt publiekelijk gedeeld worden. Door deze data voor alle dataleveranciers, arbeidsmarktpartijen en burgers vrij te geven, verwacht het comité dat vraag en aanbod in de arbeidsmarkt beter op elkaar zijn af te stemmen.

‘Met nieuwe open datasets en op big data gebaseerde arbeidsmarktadviezen kunnen werkzoekenden, werkgevers en overheden concrete stappen zetten om de arbeidsmarkt wezenlijk transparanter te maken’, vertelt Marjan Schnetz, één van de initiatiefnemers. ‘Ook bevatten deze sets cruciale informatie om zowel gezamenlijk als individueel betere beslissingen te kunnen nemen over economische ontwikkelingen, aanpassingen in het onderwijs en het sociaal domein.’

Use cases

‘Wij praten en lobbyen met politici en organisaties om hun arbeidsmarktdata beschikbaar te stellen. Die data verzamelen en groeperen wij op onze website. Daarnaast helpen we organisaties om data aan elkaar te koppelen, om zo tot nieuwe arbeidsmarktinzichten te komen. Wij willen aantonen wat data concreet kunnen opleveren.’

Concreet werkt het COAD aan twee use cases. De eerste is op het gebied van vaardigheden. Schnetz: ‘We willen uitdokteren welke vaardigheden nodig zijn voor een bepaalde functie op rol. Op die manier kunnen we inzichtelijk maken welke profielen iemand op basis van vaardigheden kan uitvoeren en deze persoon matchen aan een baan waar hij of zij zelf nog niet aan heeft gedacht.’

De tweede use case is op het gebied van looninformatie. ‘De overheid beschikt over looninformatie en - componenten van vrijwel alle beroepen in Nederland. Door deze informatie open en transparant te maken, kunnen we kijken wat de trends en ontwikkelingen voor beroepsgroepen zijn.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hmmm tja, voledige openheid van deze informatie zou ongetwijfeld de vermeendde tekorten op de arbeidsmarkt voor een deel kunnen oplossen, werkelijk geen raketwetenschap dit te bedenken, loop ik zelf ook al lang met dat idee in een enigzinds uitgewerk plan rond.
Eens kijken Comité Open Arbeidsmarktdata wie zijn dat...... ahhhh de 'Ockham groep' die kennen we vooral in de vorm van Rene Veldwijk.
Niet zo verbazingwekkend dat dit plan uitgerekend uit deze hoek komt, deze club mensen doet immers reeds lang verwoede pogingen om de mistanden in ICT projectmanagement te doorbreken.

Ik heb echter stellig het idee dat er elders teveel geld verdiend wordt aan de huidige situatie.
Als iedereen gewoon zelf op een website op zoek kan gaan naar een vacature die werkelijk bestaat
wat moeten al die recruiters, headhunters, detacheerders en ander gespuis dan nog.
Wellicht kunnen die dan op de zelfde website op zoek gaan naar een fatsoenlijke baan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-28T10:27:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.