Exact ziet in korte tijd twee directieleden gaan

Exact kondigt opnieuw het afscheid van een directielid aan. Hr-directeur Evamaria de Boer verlaat het softwarebedrijf. Ze wordt vervangen door Florien de Nijs, die overstapt van KPMG. In oktober vertrok cfo Onno Krap. Voor hem komt Alexander Rahusen in de plaats. Rahusen werkte eerder voor ABN Amro.

De Nijs moet vormgeven aan een zogenoemde cultuurtransformatie binnen Exact. Het bedrijf heeft de ambitie om binnen vijf jaar de omzet te laten groeien van 209 miljoen naar een half miljard euro, bleek bij de bekendmaking van recordcijfers over boekjaar 2018. Om dit te bereiken wordt ingezet op andere vormen van samenwerken. Het gaat om een situatie waarin medewerkers zonder bureaucratie en meer op basis van eigen verantwoordelijkheden een betere samenwerking opzoeken, legt woordvoerder Jelle Zuidema uit.

De Nijs heeft sinds half november 2019 verschillende afdelingen van Exact bezocht en op basis van die indrukken een meerjarenplan gemaakt. ‘Haar ervaring met de inzet van hr-tools en het implementeren van een employee experience-beleid komen hierbij goed van pas’, stelt Exact. Huidig hr-directeur De Boer begeleidt De Nijs tot februari 2020 in haar nieuwe rol.

De Boer verlaat het bedrijf na ruim acht jaar de functie van hoogste hr-verantwoordelijke te hebben bekleed. Ze heeft inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar spreekt zelf liever van het einde van haar professionele carrière. ‘Aan het woord pensioen kleeft voor haar te veel het idee van niets doen en achter de geraniums zitten', licht woordvoerder Zuidema toe.

Nieuwe cfo

In oktober maakte Exact bekend dat financieel directeur Onno Krap terugtreedt. Hij stapte na zeven jaar op als cfo om volgens de officiële lezing ‘op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen buiten het bedrijf’.

Krap speelde volgens Exact een belangrijke rol in de overgang van het eigenaarschap van Apax-partners naar KKR. Hij zoekt waarschijnlijk een nieuwe uitdaging bij een beursgenoteerd bedrijf. Exact trok zich namelijk in 2015 terug van de beurs. De huidige ceo Phill Robinson sluit echter een nieuwe beursgang niet uit.

Rahusen start per 1 januari 2020 bij het Delftse softwarebedrijf. Momenteel is hij hoofd van de afdeling voor Europese private klanten bij ABN Amro. In zijn 23-jarige carrière bij de bank heeft Rahusen diverse functies bekleed en in verschillende landen gewerkt. Hij was onder meer hoofd van het strategic decision support-team, cfo retail & private banking en interim-cfo.

Toeval

Volgens woordvoerder Jelle Zuidema is het toeval dat de twee wijzigingen in de directie in relatief korte tijd na elkaar plaatsvinden. ‘Ze staan los van elkaar.’ Er zou geen verband zijn met de ambitieuze groeiplannen van het bedrijf, waardoor directieleden zich gedwongen zouden voelen om op te stappen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-06T15:08:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.