Surf benoemt Jet de Ranitz tot nieuwe directeur

Surfmarket, Surfsara en Surfnet per 1 juli 2020 in één organisatie

De ict-coöperatie van onderwijs en onderzoek Surf stelt Jet de Ranitz aan als ceo. Ook vervult zij de rol van voorzitter van de raad van bestuur. De huidige voorzitter college van bestuur bij Hogeschool Inholland volgt hiermee per 1 mei 2020 Erik Fledderus op, die binnen het Surf-bestuur sinds 2015 de rol van voorzitter en ceo bekleedt.

De Ranitz noemt de onderwijs- en onderzoeksagenda waarmee we in Nederland de digitale transformatie willen versnellen, uitdagend en urgent. Ze geeft aan dat ze vanuit haar functie bij Inholland bij deze transformatie was betrokken en nu bij Surf wil bijdragen aan het verwezenlijken van de ambitie om de leden wat betreft it-infrastructuur te ondersteunen.

Om de nieuwe raad van bestuur te completeren, zal op korte termijn worden gestart met de werving van een chief operating officer (coo) en chief innovation officer (cino). Deze procedures zullen naar verwachting in de eerste helft van 2020 worden afgerond.

Reorganisatie

"Werkmaatschappijen Surfmarket, Surfsara en Surfnet gaan op in één organisatie."

Surf zegt grote ambities te hebben voor het realiseren van meer impact bij de digitalisering in het onderwijs en onderzoek. ‘Om deze doelstellingen waar te kunnen maken, is een transparante organisatie nodig die efficiënt en effectief is ingericht op het gebied van besturing en samenwerking’, aldus de onderneming. Inmiddels is een reorganisatie gestart waarbij de werkmaatschappijen Surfmarket, Surfsara en Surfnet per 1 juli 2020 zullen opgaan in één organisatie.

Jet de Ranitz

Jet de Ranitz (1970) trad in 2014 aan als voorzitter van het college van bestuur bij Hogeschool Inholland en nam daar het stokje over van Doekle Terpstra. Daarvoor was De Ranitz voorzitter van het college van bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, directeur van het Nederlands Dans Theater en bekleedde zij directiefuncties aan de Tilburg University.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Welke ICT kwalificaties heeft deze nieuwe bestuurder eigenlijk?

*Quote* Jet de Ranitz (1970) trad in 2014 aan als voorzitter van het college van bestuur bij Hogeschool Inholland en nam daar het stokje over van Doekle Terpstra. Daarvoor was De Ranitz voorzitter van het college van bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, directeur van het Nederlands Dans Theater en bekleedde zij directiefuncties aan de Tilburg University. *endquote*

Duidelijk een ervaren IT-er dus... Direct gevolg van dat quotum?

REACTIE REDACTIE

Ranitz was tussen 2011 en 2015 vier jaar lid van de raad van commissarissen van SURF en is vooral actief als bestuurder binnen verschillende onderwijsinstellingen. Dat hadden we iets meer kunnen benadrukken.

Het vrouwenquotum geldt overigens voor beursgenoteerde bedrijven.

Pim van der Beek, redacteur Computable.

Besturen is net als autorijden, als je niet weet dat een scherpe bocht consequenties kan hebben in het verkeer, of als je de verkeers situaties niet inhoudelijk kunt beoordelen en inschatten, dan ben je een gevaar op de weg voor iedereen. Ik zou graag bestuurders zien die ervaring hebben op het vak gebied waarin ze aan het roer zitten. Er zullen inhoudelijke vergaande beslissingen genomen moeten worden en dan is het beter dat te laten doen door mensen die overzicht en inhoudelijk ervaring hebben dan de gebruikelijke vergadertijgerij aanpak waarbij eerder op lichhaamstaal, bluffen of nog erger op basis van 'consensus' tussen meerdere van die types. Je hebt een kapitein nodig, niet weer een manager.

De gemiddelde IT afdeling bij een UNI gaat niet zo soepeltjes of lekker tegenwoordig, is mijn ervaring, en vaak zijn de storende factoren in het hogere management te duiden. Deze mevrouw heeft ook geen duidelijke achtergrond in het doen van wetenschap. Ook iets wat een van de pijlers van een UNI is waar SURF voor bedoeld was. Bij ons worden dus ook niet de toppers gepromoveerd naar SURF, als je begrijpt wat ik bedoel. We zullen zien...

@ Pim van der Beek: dank voor je reactie, maar het feit dat je vier jaar ergens aan de zijlijn hebt gestaan maakt je nog geen goede scheidsrechter. Het vrouwenquotum geldt dan wel voor beursgenoteerde bedrijven, maar zo'n oproep heeft ook een uitstralende werking - zeker naar die 'sociaal bewogen' maatschappelijke clubjes...
Overigens moet ik wel bekennen dat haar eerste 'zet' een goede is in mijn ogen: het samenvoegen van al die losse onderdeeltjes...

Waarom leidt het aanstellen van een vrouw tot deze discussie? Als het een man was geweest, met aantoonbare bestuurlijke ervaring maar zonder hardcore IT kennis, was er dan ook discussie geweest? Of was het dan wel zonder meer goed, "omdat mannen nu eenmaal iets met techniek hebben"???

@Frank Heikens: Nee, ook dan had ik gereageerd. Maar ik geef toe dat dit wel een lichtelijk getriggerd werd door de eerdere discussie over het vrouwen-quotum die we hier voerden...
Maar oud-politici M/V die op hen volkomen wezensvreemde terreinen ineens de lakens uit gaan delen, kunnen altijd reken op mijn hoon en cynisme...

@Frank,

vrouw of man doet er niet toe. jammer dat je inhoudelijke reacties nu weg lijkt te zetten alsof het een vrouw v man dingetje zou zijn.

@SWA
Jij begon met de opmerking (en dat is jouw hele reactie): "Welke ICT kwalificaties heeft deze nieuwe bestuurder eigenlijk"

Dat is geen inhoudelijke reactie, maar een oneliner om een discussie te starten.

@Frank

ja Frank, dat was om een inhoudelijke discussie te starten naar de IT kwalificaties van de nieuw aangestelde persoon. Het belangrijkste stukje van de zin was dan ook vrij duidelijk "IT kwalificaties". Diezelfde insteek zie je ook weer terug in mijn verdere post. Kortom, dat had/heeft dus allemaal NIETS te maken of de persoon in kwestie nu een man of een vrouw is. Dat aspect werd (ten onrechte) ter tafel gebracht nu juist door iemand anders. Dat vind ik gewoonweg jammer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-12T09:22:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.