Architect en data- en securityspecialist populairst

talent

Ict’ers werkzaam als architect, data- of securityspecialist waren vorig jaar het populairst op de arbeidsmarkt. Kijkend over het afgelopen jaar, steeg het totale aantal ict-vacatures met 9 procent.

Dit blijkt uit de ict-arbeidsmarktrapportage 2019 van iSense ICT Professionals. Vooral in Limburg (+22 procent) en Zuid-Holland (+17 procent) werd in vergelijking met vorig jaar hard gezocht naar ict-personeel. Kijkend naar verschillende sectoren, is er voornamelijk een stijging in openstaande vacatures bij nutsbedrijven (+44 procent) en overheidsinstellingen (+34 procent). Veelgevraagde functies waren onder meer architecten (+27 procent), dataspecialisten (+23 procent) en securityspecialisten (+18 procent).

Complexer applicatielandschap

"Opvallend is dat meer dan de helft van de ict-vacatures direct terug te leiden is naar het ontwikkelproces"

Applicatielandschappen worden steeds complexer. Uit de rapportage blijkt dan ook dat er meer vraag is naar professionals die daarin de regie voeren. Functies als systeemarchitecten, solution architecten en functioneel ontwerpers zijn veelgevraagd. Opvallend is dat meer dan de helft van de ict-vacatures direct terug te leiden is naar het ontwikkelproces. Dat gaat om het analyseren van informatie tot het bouwen, testen en uitrollen van applicaties. De toename in vraag naar scrum masters is hierin opmerkelijk. ‘In het verleden werd dit nog vaker als dubbelrol uitgevraagd in het profiel van een ervaren teamlid. Dit betekent dat er veel kansen zijn voor huidige en toekomstige scrum masters. Wie zich nu daarin ontwikkelt, heeft hier in de toekomst profijt van’, aldus Marco Berkhout, managing director bij iSense.

Interne focus op softwareontwikkeling in 2020

Het is de verwachting dat het aantal werkplekbeheerfuncties en handmatig systeembeheerfuncties in de komende jaren verder afneemt. In eerste instantie regelden bedrijven hun kantoorautomatisering zelf. Nu wordt dit vaak uitbesteed of is dit sterk vereenvoudigd doordat delen als cloudproduct worden afgenomen.

Waar bedrijven voorheen werkzaamheden op gebied van werkplekbeheer intern regelden en development outsourceten naar andere partijen, is te zien dat dit beeld nu kantelt. Volgens Berkhout willen bedrijven steeds meer zelf hun softwareontwikkeling verzorgen: ‘In de afgelopen jaren zijn er dan ook geen significante schommelingen geweest in de behoefte aan ict-professionals op gebied van development. Die vraag blijft komende tijd stabiel groeien. Systeem- en werkplekbeheer wordt eenvoudiger, maar organisaties willen wel hun logica en intelligentie in huis houden.’

De ict-arbeidsrapportage van iSense ICT Professionals wordt ieder half jaar uitgebracht. Op basis van cijfers over het aantal openstaande ict-vacatures, wordt inzicht geboden in de belangrijkste marktontwikkelingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-20T15:08:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.