Hoogleraar stimuleert innovatie in maakindustrie

Jacquelien Scherpen

Jacquelien Scherpen, hoogleraar systeem- en regeltechniek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), gaat aan de slag als ‘Captain of Science’ bij de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM). Zij neemt het stokje over van Dave Blank, hoogleraar nanotechnologie aan de Universiteit Twente, die de rol sinds 2011 vervulde.

De topsector Hightech Systemen & Materialen (HTSM) herenigt de industrie, de academische wereld en de overheid om gezamenlijk technologische oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen te realiseren. HTSM omvat een aantal nauw met elkaar verweven maakindustrieën: de machine- en systeemindustrie, automotive, lucht- en ruimtevaart en materialen inclusief staal.

Hoogleraar Jacquelien Scherpen is nu aangesteld als Captain of Science. Vanuit die rol moet zij innovaties doorvoeren, in het bijzonder bij de sleuteltechnologieën. Denk hierbij aan de inzet van digitale technologie en engineering- en maaktechnologieën voor de productie van beademingsapparatuur en aan nanotechnologie voor de ontwikkeling van medische testen. ‘Innovatie bij deze technologieën is van belang omdat ze aan de basis staan van oplossingen voor onze gezondheidszorg, de toekomstige voedselvoorziening en de transitie van de energiesector en de maakindustrie’, aldus Scherpen.

Kruisbestuiving

Om de innovatiekracht van Nederland te verbeteren, zou er volgens Scherpen meer kruisbestuiving plaats moeten vinden tussen wetenschap en de hightech industrie. ‘Voor de onderzoeker is het belangrijk zich te verbinden met ontwikkelingen die spelen in de maatschappij. Omgedraaid moet een bedrijf zich bewegen aan de voorkant van een technologie om stappen te kunnen maken naar de toekomst.’

Naast kruisbestuiving tussen wetenschap en industrie vindt Scherpen ook de menselijke kant belangrijk. ‘Om meer wetenschappers voor deze topsector op te leiden, heb je meer opleidingscapaciteit nodig. In mijn huidige rol als directeur van het Groningen Engineering Centre (GEC) maak ik mij hier sterk voor. Graag deel ik mijn kennis hierover ook vanuit mijn nieuwe rol met alle kennisinstellingen, bedrijven en ministeries die ik ga ontmoeten.’

Jacquelien Scherpen

Jacquelien Scherpen studeerde toegepaste wiskunde aan de Universiteit Twente. In 1994 promoveerde zij aan dezelfde universiteit. Vervolgens werkte ze aan de TU Delft bij de faculteiten elektrotechniek en werktuigbouwkunde, waarna ze in 2006 hoogleraar Discrete Technologie en Productie Automatisering aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) werd. Daarnaast was zij zes jaar directeur van het onderzoeksinstituut ENTEG (Engineering and Technology Institute Groningen) aan de Faculty of Science and Engineering van de RUG. Sinds 2016 is Scherpen directeur van het Groningen Engineering Center (GEC), het centrum dat al het engineeringonderzoek en -onderwijs van de RUG bij elkaar brengt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-26T15:05:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.