Deze 4 ict-oplossingen winnen corona-hackathon

vier vingers

In Nederland werd in het weekend van 4 en 5 april Hack the Crisis georganiseerd. Tijdens deze hackathon bedenken teams binnen 48 uur een concrete oplossingen voor de coronacrisis. Dit is verdeeld over vier categorieën: Zorg, Bedrijfscontinuïteit voor het mkb, Afstandsonderwijs en Logistiek. De jury heeft vier winnaars geselecteerd.

Hack the Crisis is een wereldwijd initiatief. Zo werd de wedstrijd in de afgelopen drie weken in zo’n vijftig landen wereldwijd georganiseerd. In het weekend van 4 en 5 april vond de Nederlandse variant plaats. De winnaars krijgen steun van diverse organisaties om hun projecten verder te ontwikkelen.

In Nederland is gekozen voor vier categorieën. In de categorie Zorg wint het team AnalysisMode. Zij creëerden een online-puzzelspel, waarbij de input van de deelnemers via kunstmatige intelligentie (ai) de mogelijk vaccinformule voor Covid-19 voorspelt. Het spel is al zevenduizend keer gespeeld door puzzelaars uit 93 landen. Het team heeft inmiddels contact met de Universiteit van Oxford en farmaceuten voor de verdere ontwikkeling van hun dienst.

In de categorie Bedrijfscontinuïteit voor het mkb wint de app Roodkappje. Via deze app kunnen vrijwilligers kleine voedselleveranciers een helpende hand bieden door zich aan te bieden als bezorger. Zo’n 25 mkb-ondernemers, waaronder bakkers en groenteboeren, hebben interesse in het platform.

De grootste uitdaging van afstandsonderwijs voor leerkrachten is het blijven motiveren van de thuiszittende leerlingen. Het platform Ediya moet hier een oplossing voor bieden. Leerkrachten kunnen (gezamenlijk) uitdagingen voor de kinderen bedenken. Hier wordt een spelelementen (gamificatie) aan toegevoegd om zo de leerlingen te blijven motiveren.

Het team achter Pplcert wint de categorie Logistiek. Zij ontwikkelden een platform voor de zorggemeenschap om medische producten te recenseren. Deze betrouwbare recensies moeten ervoor zorgen dan de nieuw ontwikkelde producten sneller zijn te gebruiken. Zo kan een kleiner ziekenhuis bijvoorbeeld profiteren van de tijd die een grotere zorginstelling al aan kwaliteitsonderzoek heeft besteed, en kunnen artsen en patiënten de producten eerder gebruiken.

Hack the Crisis

Hack the Crisis is een wereldwijde beweging die vorige maand is gestart door hackathon-organisator Garage48 uit Estland. Inmiddels zijn er hackathons georganiseerd in meer dan vijftig landen.

De Nederlandse editie van Hack the Crisis is opgezet door vrijwilligers van TNW, Innofest, StartupAmsterdam en Brain Fuel, en ondersteuning van onder meer GoodUp, Smart Camels, Hoax Amsterdam, Women in AI (#WAI), Startupbootcamp, EY en Lubbers de Jong tech pr.

Met de steun die tal van organisaties – van multinationals tot gemeenten en zorg- en onderwijsinstellingen – hopen de deelnemende teams hun oplossingen verder door te ontwikkelen om zo een impact te kunnen maken.

Garage48 organiseert van 7 tot 11 april 2020 een mondiale hackathon: The Global Hack. Hier is een prijzenpot van honderdduizend euro beschikbaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dank voor dit leuke artikel! Als mensen mee willen werken of meer informatie willen hebben, ga gerust naar www.roodkappje.nl of stuur ons graag een mail via hooman@roodkappje.nl

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-08T11:04:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.