Aantal ww-uitkeringen loopt op, ook in ict-sector

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) telt voor de maand april 74.000 nieuwe werkloosheidsuitkeringen. Dat is fors meer dan in maart toen er 38.000 nieuwe ww-uitkeringen bijkwamen. In alle sectoren en onder alle leeftijdsgroepen neemt de werkloosheid toe. Het totaal aantal uitkeringen komt uit op 292.000. Een stijging van 16,7 procent ten opzichte van maart 2020 (250.000). Ook in de ict-sector is een weliswaar lichte stijging zichtbaar.

De teller van het aantal lopende ww-uitkeringen voor ict'ers staat in april op 5.972; in maart lag dat aantal nog op 5.400, een stijging van 10,6 procent. Ten opzichte van een jaar geleden gaat het om een toename van 2,1 procent. In april 2019 lag het aantal ict-uitkeringen op 5.849. Dit blijkt uit de maandelijkse rapportage van het UWV.

Van die 5.972 lopende uitkeringen van ict'ers zijn er 504 van mensen die jonger zijn dan 27 jaar, 2.888 van mensen tussen de 27 en 50 jaar en 2.580 van vijftigplussers.

Het aantal ww-uitkeringen begon te stijgen in maart, met een toename van 4,3 procent ten opzichte van februari. In die maand nam de regering ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toen was snel een afname van de werkgelegenheid in een aantal sectoren zichtbaar. In april nam het aantal nieuwe ww-uitkeringen in alle sectoren en onder alle leeftijdsgroepen toe als gevolg van de coronacrisis.

Het UWV meldt nu dat voor het eerst sinds september 2016 het aantal lopende ww-uitkeringen vergeleken met een jaar eerder ook toeneemt. In april 2020 ligt het aantal lopende ww-uitkeringen 13,5 procent hoger dan april 2019. Sectoren die in april het meest getroffen werden, zijn de schoonmaakbranche, uitzendbedrijven, detailhandel, cultuur en de horeca en catering. Mede vanwege de contactbeperkingen verwacht het UWV een groot effect van de coronacrisis op de werkgelegenheid in veel sectoren

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

ik snap iets niet, een werkgever kan een werknemer toch niet van het ene op het andere moment ontslaan? Of zijn dit allemaal flexwerkers?

@Herman: waarschijnlijk mensen die nog in hun proeftijd zaten. Of een contract van (bijvoorbeeld) 6 maanden wat niet verlengd werd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-20T11:49:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.