LinkedIn en Microsoft bieden gratis it-scholing

LinkedIn en Microsoft bieden gratis scholingstrajecten om digitale vaardigheden op te doen. Zo kan men zich laten bij- of omscholen tot softwareontwikkelaar, it-beheerder of data-analist. De twee partijen willen professionals die werkzaam zijn in sectoren die hard zijn getroffen door het coronavirus meer arbeidskansen bieden.

LinkedIn en Microsoft claimen dat digitale vaardigheden van belang zijn voor een veilig en succesvol economisch herstel van de coronacrisis. Daarom moeten professionals, die hun baan zijn verloren door de crisis, toegang krijgen tot bij- of omscholing in deze skills. Dit gaan de partijen op drie manieren doen.

Allereerst worden veelgevraagde vaardigheden, opkomende banen en wereldwijde ontwikkelingen in recruitment digitaal in kaart gebracht. Daarvoor worden gratis leerpaden en cursussen aangeboden, zodat cursisten zich kunnen scholen in deze benodigde vaardigheden voor de populaire functies.

Tot slot bieden de bedrijven gratis tools om gedupeerden aan een nieuwe baan te helpen. Dit zijn trainingen over het vinden van een baan, meest gevraagde softskills, digitale transformatie in de praktijk en diversiteit en inclusiviteit.

It-functies

Voor de leden zijn gratis ruim vijfhonderd LinkedIn Learning-cursussen in het Engels, Frans, Duits en Spaans beschikbaar. Hierbij ligt de focus op de tien veelgevraagde banen op dit moment, waaronder it-functies zoals software developer, it-beheerder, it-ondersteuning en data-analist. Ook trainingen voor beroepen als verkoopvertegenwoordiger, projectmanager en digitale marketeer worden aangeboden.

Microsoft biedt op zijn beurt gratis toegang tot meer dan 225 leertrajecten en meer dan duizend modules voor technische vaardigheden. Die organisatie wil met deze initiatieven in totaal 25 miljoen mensen wereldwijd digitale vaardigheden bijbrengen.

Nederlandse arbeidsmarkt

Professionals in de recreatie- en reissector solliciteren minder vaak naar nieuwe banen in hun huidige branche. LinkedIn constateert een daling in de sollicitaties van bijna vijftig procent ten opzichte van vorig jaar. Dit wordt veroorzaakt door minder openstaande vacatures in de huidige sectoren, terwijl er naar verhouding meer banen beschikbaar zijn in andere bedrijfstakken. Ook neemt de concurrentie op de Nederlandse arbeidsmarkt toe. Er wordt 2,4 keer zo vaak gesolliciteerd via het platform ten opzichte van vorig jaar.

LinkedIn heeft geen data beschikbaar over de gevolgen van covid-19 op de Belgische arbeidsmarkt.

Meest gevraagd

Meest gevraagde functies

Meest gevraagde vaardigheden

Nederland

België

Nederland

België

Account Manager

Project Manager

Les geven

Projectmanagement

Project Manager

Account Manager

Accountmanagement

Accountmanagement

Software Engineer

Software Engineer

Coaching

Business-to-Business (B2B)

Begeleider

Accountant

Scrum

Salesmanagement

Verpleging

Sales Manager

Verpleging

JavaScript

Leraar

Project Engineer

Recruitment

Financiële rapportage

Salesmanagement

Project Engineering

Bron: LinkedIn (april, 2020)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In eerste instantie wel een fantastische ontwikkeling zou je zeggen. Ik vraag me alleen af wat het effect zal zijn als deze mensen werkloos door Corona de draad gaan oppakken door dit initiatief. De aangeboden functies zijn nu wel weer de typische functies die in lage lonen landen uitbesteed gaan worden althans de "instroom-functies"denk ik. In de it zie ik nu toch wél erg duidelijk dat het standaard beheer en standaard programmeerwerk allemaal in lage lonen landen wordt belegd. En dat is het probleem om te overleven: Je kan wel links en rechts wat cursussen gaan volgen maar dan ben je nog steeds behoorlijk te duur omdat het niveau na zon cursus niet een "senior salaris" rechtvaardigt wat je wel thuis nodig hebt om te overleven met je gezin. Dan kom je er achter dat je moet gaan concurreren met een Indiër die hetzelfde werk doet voor 1/3 van jouw salaris. Dan vraag ik me af is hier niet een veel fundamenteler probleem aan de hand?

VICTOIRE22 als je al software ontwikkelaar in NL geen werk kan vinden ligt dat niet aan de kansen.
En heb je goed gekeken naar die "lage lonen landen"? Want ondanks dat de kosten inderdaad lager liggen gaan ze ook gepaard met overhead kosten voor de counterpart van scrum master c.q. product owner en de organisatie moet ook nog iemand neerzetten in NL die communiceert. Er zijn voldoende partijen in NL die gewoon meer geld over hebben voor een Nederlandse ontwikkelaar of die uit het buitenland een medewerker overhalen naar NL te komen voor een nagenoeg NL kostenplaatje (salaris + transfer kosten).

Dus nogmaals, als je een beetje fatsoenlijk kan (leren) programmeren is werk echt geen probleem.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-01T10:17:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.