Hier willen it-studenten het liefst werken

Tech-studenten willen na het afstuderen het liefst in dienst treden bij Tesla. Ook Google en de rijksoverheid zijn interessante werkgevers voor de toekomstige Nederlandse it’ers. Dat concludeert Universum, een bureau dat gespecialiseerd is in employer branding, in zijn onderzoek.

Populairste werkgevers bij it-studenten

1. Tesla
2. Google
3. Rijksoverheid
4. Apple
5. Philips
6. KLM
7. Rijkswaterstaat
8. Shell
9. Microsoft
10. ASML
11. Unilever
12. Heineken
13. BMW Group
14. IKEA
15. BAM Group
16. Nike
17. TNO
18. FrieslandCampina
19. Volvo Cars
20. European Space Agency/ESTEC

Universum ondervroeg tussen oktober vorig jaar en april dit jaar bijna dertigduizend Nederlandse studenten. Deze keer ging het om vijf faculteiten: business/commercie (8.891 studenten) it-/ingenieursstudenten (5.848), geesteswetenschappen (5.714), zorg (4.844) en rechten (3.173).

De drie populairste werkgevers voor tech-studenten zijn dus Tesla, Google en de rijksoverheid. Ook bij Apple (plek 4) en Philips (5) willen de studenten graag in dienst treden. Er staat in de ranglijst nog een aantal grote techbedrijven, zoals Microsoft (op plaats 9), ASML (10), IBM (42), Thales (57) en Capgemini (69).

Toch lijken tech-studenten liever bij niet-ict-bedrijven aan de slag te willen. Zo ambiëren zij liever een carrière bij KLM (plek 6), Rijkswaterstaat (7) of Shell (8). Ook (inter)nationale ketens als Unilever, Heineken, BMW, Ikea en BAM Groep staan in de top-15.

Techsector

De techsector lijkt niet heel aantrekkelijk te zijn voor Nederlandse studenten in het algemeen. Gevraagd naar in welke sector ze het liefst willen starten na hun afstuderen, kiest de meerderheid voor de zorg (20 procent), strategische consulting (19 procent) of uitgeverijen/pr (15 procent). Financiële dienstverlening en tech staan op de achtste plek van deze top-10-industrieën (11 procent), met enkel media (10 procent) en recreatie/entertainment (9 procent) onder zich.

Wat zijn dan de belangrijkste elementen van een baan en om voor een werkgever te kiezen? Studenten zoeken vooral uitdagend werk, gevold door een (toekomstig) goed salaris. Ook respect voor de medewerkers en een vriendelijke werkomgeving zijn belangrijke voor de toekomstige werknemers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Amazon, Booking.com waar staan die in de lijst? Vreemd dat die er niet op staan. Bedrijf met de hoogste marktcapitalisatie en -booking- zeer grote Nederlands IT werkgever.

Hi Frank,
Booking.com is part of the Universum ranking among tech students. Keep in mind it is a ranking combining students studying engineering, IT and natural sciences, so it is not just ICT profiles. They are ranked 80th. If we only look at IT students, they are indeed ranked a lot higher = 29th.
Amazon is not yet part of the Dutch ranking.
You can find the full ranking on the website - https://universumglobal.com/rankings/the-netherlands/

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-23T08:03:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.