Kwart meer vacatures voor applicatieprogrammeurs

Het aantal vacatures voor ict-beroepen van half maart tot half juli met 5 procent gedaald. Daarmee deed de ict het relatief gunstiger dan veel andere sectoren en beroepen. Het aantal vacatures voor applicatieprogrammeurs nam zelfs flink toe met 26 procent.

Dit blijkt uit recente vacaturecijfers van UWV. De totale daling in voornoemde periode bedroeg 26 procent. Ondanks de coronacrisis is een deel van de vacatures nog altijd lastig te vervullen. UWV ziet als voornaamste oorzaak het feit dat vóór de coronacrisis sprake was van een zeer krappe arbeidsmarkt. Vooral in de techniek, ict, zorg en het onderwijs was het moeilijk om aan goed personeel te komen. Daarnaast neemt de vraag naar specifieke beroepen (heel) snel toe. Voorbeeld zijn de applicatieprogrammeurs. Ook het seizoen speelt soms een rol. Zo neemt de vraag naar docenten ict en exacte vakken toe omdat scholen beginnen te werven voor het nieuwe schooljaar.  

Volgens UWV biedt het voor werkgevers voordelen als werkzoekenden gemakkelijk kunnen overstappen naar een ander beroep. Zij kunnen een overstap makkelijker maken door vacature-eisen bij te stellen. Als een werkzoekende in eerste instantie niet helemaal geschikt lijkt, kan deze met de juiste begeleiding vaak toch een waardevolle werknemer zijn. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld een interne opleiding aanbieden. Inmiddels kent Nederland verschillende initiatieven om werkzoekenden te interesseren voor beschikbare vacatures.  

Om het thuiswerken mogelijk te maken is er een grote vraag naar ict-professionals met kennis van cloud-toepassingen en security-specialisten. 

Niveau

Eerder had UWV al bekend gemaakt vooral behoefte te zien aan hbo+ met up-to-date-kennis. Moeilijk vervulbare vacatures hebben vooral betrekking op hoger en wetenschappelijk niveau. Vooral programmeurs in specifieke talen zijn moeilijk te vinden, bijvoorbeeld Java, C# of PHP. Ook voor .Net, 
Sharepoint of cloudtoepassingen is grote behoefte aan developers. De grote vraag komt onder meer voort uit de snelle digitalisering van klantcontacten, bedrijfsprocessen en het toenemende belang van internet en apps. 

In april signaleerde UWV een grote drukte en tekorten bij supportdesks. Extra vraag ontstond naar ondersteuning bij het streamen van live-video's. Soms willen klanten softwareontwikkelingen versnellen en zo snel mogelijk implementeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik zie een blijvende schaarste, en vreemd genoeg parallel een toename van het aanbod van startende ontwikkelaars. Helaas zijn naast het eigen maken van de technologie, de analytische capaciteiten en het diepgaander leervermogen soms aan de magere kant. We vragen nogal wat van ontwikkelaars, en het blijkt dat lang niet iedereen geschikt is voor dit vak, de initiatieven van de vele opleidingsbureaus die zijn ontstaan ten spijt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-23T13:23:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.