Ict’ers thuiswerk-winnaars tijdens coronacrisis

Twee op de vijf ict-professionals werkt tijdens het tweede kwartaal van 2020 vanuit huis. Het aantal ict’ers dat tijdens de coronacrisis thuiswerkt, is verdubbeld ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. Toen werkte zo’n twintig procent vanuit huis. Het is de grootste toename van alle beroepsklassen in Nederland.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het tweede kwartaal van 2020 waren er 7,4 miljoen werknemers, van wie er 6,5 miljoen daadwerkelijk aan het werk waren. De rest had wel betaald werk maar werkte niet, bijvoorbeeld in verband met vakantie, ziekte of omdat dat niet mogelijk was vanwege de coronamaatregelen.

CBS concludeert dat ict’ers in de periode van april tot en met juni het meest vanuit huis werken, Iets meer dan veertig procent van deze beroepsgroep werkt vanuit huis. Ict-professionals werkzaam in het hoogste beroepsniveau werkten het vaakst vanuit huis. Bij ict-werknemers met het hoogste beroepsniveau was dit 44 procent, tegen een kwart van de werknemers met het beroepsniveau daaronder.

Managers

Andere beroepsgroepen die in het tweede kwartaal van dit jaar thuiswerkten zijn manager (38 procent), creatieve en taalkundige beroepen (36 procent) en werknemers met een pedagogisch beroep (35 procent). Echter werkten managers en werknemers met een pedagogisch beroep ook vorig jaar al veel thuis, waardoor het aandeel thuiswerkers vrijwel gelijk is gebleven. In de creatieve en taalkundige beroepen is wel een groter deel van de werknemers (ook) thuis gaan werken in het tweede kwartaal.

Werknemers in beroepen die zich minder lenen voor thuiswerk, zoals dienstverlening, transport en logistiek, of agrarische beroepen, werkten zowel voor als tijdens de coronacrisis relatief weinig vanuit huis.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-12T09:27:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.