Applicatieprogrammeur meest gezochte it-functie

De applicatieprogrammeur is de meest gezocht it-functie in Nederland. Iedere actief werkzoekende applicatieprogrammeur heeft de keuze uit negentien openstaande vacatures. Dit blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group, dat de arbeidscijfers van het derde kwartaal van 2020 analyseerde. De organisatie doet hiervoor een beroep op de data van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) en vacaturedata van Jobdigger.

Intelligence Group ziet dat de dalende vacaturetrend op de Nederlandse arbeidsmarkt aanhoudt. Ook in de it-sector blijft het aantal vacatures dalen, waarbij er tussen kalenderweek 32 en 37 wel een piek zichtbaar is bij het aantal vacatures dat door bemiddelaars werd uitgezet. De organisatie ziet echter wel een stabilisering in de dalende vraag naast it'ers. Toch blijft er een krapte en schaarste in de it-sector. In totaal bestaat veertien procent van de meest schaarse functies op de arbeidsmarkt uit it-banen.

De applicatieprogrammeur is in het derde kwartaal van dit jaar de nummer één meest gezochte it’er. Daarnaast zijn managers informatie- en communicatietechnologie, databank- en netwerkspecialist, netwerk- en systeemtechnici extreem schaars in Nederland. It’ers die hier een nieuwe baan zoeken kunnen kiezen uit minimaal vijf openstaande vacatures. Systeembeheerder is de nummer vijf meest gezochte it-functie.

Volgens het onderzoek is de grootste toename in schaarste te zien binnen de databank- en netwerkspecialisten. Binnen deze doelgroep hebben de actief werkzoekenden nu de keuze uit negen openstaande vacatures.

Nieuwe functietitels

Nieuwe it-titels in 2020

1. Manager Data en Informatie
2. BI Consultant/Developer
3. Teamlead Infrastructuurdiensten
4. Microsoft Power Apps Consultant
5. E-Commerce & ERP Consultant
6. Intelligent Automation Consultant
7. SAP Front-end Development Consultant
8. Applicatiebeheer Archieven
9. Cybersecurity Advisor
10. Team Lead Threat Intel COE Security

Een andere trend die Intelligence Group signaleert, is de opkomst van nieuwe functiebenamingen. In het afgelopen jaar zijn bijna 28 duizend nieuwe titels gebruikt binnen vacatures. Binnen de it-sector worden nieuwe benamingen gebruikt om talent aan te trekken en onderscheidend te zijn ten opzichte van de andere vacatures op de markt. Met name voor de meest schaarse beroepen lijkt dit het geval.

Ook de ontwikkelingen die plaatsvinden op de arbeidsmarkt zijn terug te zien in de nieuwe functiebenamingen. Nieuwe functietitels die in 2020 allemaal meer dan honderd keer zijn gebruikt binnen it-vacatures zijn bijvoorbeeld ‘BI Consultant/Developer’, ‘E-Commerce & ERP Consultant’, ‘SAP Front-end Development Consultant’, en ‘Cybersecurity Advisor’. Deze functietitels werden voor 2020 niet eerder gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-02T10:07:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.