Detacheerders houden daling omzet beperkt

Daling

De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN), de branchevereniging voor detacheringsorganisaties, ziet de omzet in de branche als gevolg van het coronavirus in het derde kwartaal krimpen met 3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Daarmee doen detacheerders het minder slecht dan de uitzendwereld, waar hardere klappen vallen.

Dat blijkt uit de MarktMonitor die de branchevereniging vandaag publiceert. Met het percentage ‘leegloop' gaat het beter: gedetacheerden in vaste dienst maar zonder opdracht, is van 7,6 procent gedaald naar 6,6 procent.

Jaaromzet krimpt ruim 9 procent vergeleken met 2019

"Detacheerders doen het beter dan uitzendwereld"

Voorzitter Maikel Pals: ‘Ondanks het feit dat de omzet van onze sector gedaald is houden we ons goed staande. Op basis van de omzet zien we onder detacheerders een jaar-op-jaar omzetkrimp van -9,4 procent (en -3,0 procent in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal). In het tweede kwartaal bedroeg die jaar-op-jaar krimp nog -12,0 procent. Wat dat betreft is er volgens Pals een duidelijk verschil tussen de uitzendwereld en de wereld van detacheerders. Uitzenders laten namelijk in het derde kwartaal een omzetkrimp van bijna -11 procent zien, in het vorige kwartaal was dat maar liefst bijna -18 procent.

Ict-branche zoekt weer gedetacheerden

Branches waar detacheerders traditioneel sterk vertegenwoordigd zijn, zoals de industrie, ict & telecom en de publieke sector krabbelen volgens het rapport weer op. Waar de industriële krimp in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal nog 28,6 procent bedroeg, is deze nu verbeterd in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal met een groei van 13,6 procent. De andere traditioneel sterk bemenste sectoren, ict & telecom en de publieke sector, laten tevens ook een groei zien ten opzichte van het tweede kwartaal met respectievelijk 5,5 en 5,2 procent. Branches die het moeilijker hebben zijn de toeristische sector en de bouw.

Uit het onderzoek blijkt dat de gedetacheerden die een vast dienstverband heeft bij het detacheringsbureau is gestegen van 57,1 procent naar 58,1 procent. Pals: ‘Je ziet steeds vaker dat werkgevers die gedetacheerden, waar vraag naar is, langer aan zich weten te binden. Als detacheerder weet je dat er vraag is naar deze ‘pareltjes' en dat je voldoende werk hebt, nu en in de toekomst’, besluit hij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-09T14:09:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.