Snel herstel ict-vacaturemarkt; salaris stagneert

Na een coronadip in het tweede kwartaal van 2020 heeft de vacaturemarkt voor hoogopgeleide it'ers zich in hoog tempo herstelt. Grote bedrijven en organisaties in de publieke sector grepen de Covid-19-crisis aan om it-experts in vaste dienst te werven. Daarentegen stagneerden de salarissen voor it’ers. Dit blijkt uit de jaarlijkse Salary Survey van wervingsorganisatie Robert Walters.

Na een flinke dip in kwartaal twee van 2020 (veertien procent minder vacatures ten opzichte van een kwartaal eerder) vanwege het uitbreken van de coronapandemie zette het herstel op de arbeidsmarkt voor it-specialisten vlot in. In het laatste kwartaal van 2020 staat het vacaturepeil zelfs iets hoger dan in het vierde kwartaal van 2019 (respectievelijk 28.904 en 27.545 vacatures voor hoogopgeleide it’ers). Onder it-professionals met een wo-achtergrond is er vooral vraag naar data-specialisten, zoals data analysts, data scientists en business-intelligence-experts.

Volgens recruitmentconsultant Lars Spaans van bureau Robert Walters benadrukt de pandemie nog maar eens de noodzaak van een goede it-afdeling en it-infrastructuur. Veel moest op stel en sprong gedigitaliseerd en geautomatiseerd worden, wat het herstel van de sector na de coronadip bevorderde. Verder had de scheve verhouding voor de crisis tussen vraag en aanbod binnen de it-sector een dempend effect. 'Zelfs al valt een aantal vacatures permanent weg, dan is de vraag nog altijd groter dan het aanbod', aldus Spaans.

Aantrekkelijk maken

"Vooral zzp’er stonden er voor open om in vaste dienst te treden"

Sommige bedrijven die jarenlang moesten knokken om hoogopgeleid it-personeel te werven zagen de coronacrisis ook als kans. Vooral grote bedrijven en organisaties in de publieke sector sloegen in 2020 hun slag op de arbeidsmarkt voor it’ers. Spaans stelt dat het tekort aan it’ers door de pandemie niet als sneeuw voor de zon verdween, maar gedurende 2020 lagen vraag en aanbod wel dichter bij elkaar dan normaal. Met name professionals die voor de crisis als zzp’er werkten, stonden er voor open om in vaste dienst te treden.

Bedrijven die nu personeel willen aantrekken, moeten de overstap wel aantrekkelijk maken omdat it'ers volgens Spaans door de pandemie minder snel van baan wisselen. 'Ze zijn voorzichtiger dan voorheen. Ze staan bijvoorbeeld wel open voor een switch, maar alleen als ze direct een vast contract krijgen.'

De salarissen binnen de it-sector stagneerden in 2020, een trend die naar verwachting ook in 2021 voortduurt. Bedrijven kijken door de pandemie kritischer naar de beloningen, al zullen zij voor experts op bepaalde gebieden, bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, nog steeds bereid zijn veel te investeren.

Salary Survey

De jaarlijkse Robert Walters Salary Survey geeft een overzicht van arbeidsmarkttrends en salarisontwikkelingen binnen onder andere de financiële en bancaire sector en it.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-18T11:59:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.