Developers achtste beroepsgroep onder nachtwerkers

genomen met Alcatel 1SE

Dertigduizend software- en applicatieontwikkelaars waren in 2020 soms of regelmatig 's nachts aan het werk. Ze vormen daarmee de achtste groep nachtwerkers in de top tien van grootste beroepsgroepen onder nachtwerkers in Nederland. Vijfduizend van de developers gaan regelmatig de nacht in, 25.000 doen dat soms.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Gemiddeld werkten 1,2 miljoen Nederlanders weleens tussen twaalf uur ’s nachts en zes uur ’s morgens. Dat is 13,5 procent van alle werkenden. In de periode 2011-2019 schommelde het aantal rond 1,3 miljoen. Door de coronacrisis daalde het percentage nachtwerkers van 14,8 in 2019 naar 13,5 in 2020. Ruim de helft van hen is regelmatig in de nacht aan de slag. Iets minder dan de helft is dat soms.

Artsen, verzorgenden, sociaal werkers en verpleegkundigen behoren tot de grootste groepen nachtwerkers. In de grootste groepen nachtwerkers komt regelmatig werken in de nachtelijke uren vaker voor dan incidenteel nachtwerk. In het bijzonder geldt dat voor productiemachinebedieners, beveiligingspersoneel en mbo-verpleegkundigen. Daarentegen is het nachtwerk voor software- en applicatieontwikkelaars eerder incidenteel van aard.

Het percentage nachtwerkers in Nederland was in 2019 – het meest recente jaar waarover cijfers voor alle EU-landen beschikbaar zijn – hoger dan het gemiddelde van de Europese Unie. Tussen de lidstaten liep het percentage uiteen van 7,8 in Litouwen tot 21,5 in Slowakije. In de buurlanden België en Duitsland werkte een lager percentage in de nacht. Een klein deel van alle nachtwerkers – een op de tien – werkt in of bij de eigen woning, maar verreweg de meesten moeten in de nacht op weg naar een vast werkadres of naar wisselende locaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beetje vreemd verhaal, in mijn tijd als software-ontwikkelaar kon ik gewoon thuis of op de zaak werken, dat moet toch altijd mogelijk zijn? Misschien uitzonderingen voor speciale apparatuur maar naar mijn mening moet 99% van alle ontwikkelaars (oh pardon, developers) gewoon vanaf de keukentafel kunnen werken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-02T10:06:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.