It-afdelingen groeien ondanks corona

Stijging

De meeste Nederlandse bedrijven investeerden vorig jaar volop in it en digitalisering. Het faciliteren van de digitale thuiswerkplek was hierbij de nummer één prioriteit. Om dit te realiseren, zijn bij één op de drie organisaties de it-afdelingen gegroeid. Ook dit jaar verwacht de helft meer collega's aan te nemen.

Dit blijkt uit een onderzoek naar de impact van Covid-19 op it-afdelingen van it-dienstverlener Hallo Professionals onder tweehonderd it-managers.

Voor de coronacrisis werkte vier op de tien Nederlandse werknemers één of meerdere dagen vanuit huis. Inmiddels werkt 80 procent fulltime vanuit huis. Deze snelle transformatie heeft een enorme impact op de it-afdeling. Waar vorig jaar de prioriteit uitging naar het faciliteren van een digitale werkplek, focussen it’ers zich dit jaar op de cybersecurity hiervan. Ook worden veel projecten opgestart om de samenwerking op afstand te stimuleren. De it-afdelingen werken nu bijvoorbeeld aan de inrichting van Teams en SharePoint.

Deze verdere digitalisatie is een aanleiding voor it-managers om dit ook jaar meer collega’s aan te trekken. De helft wil hun it-team verder uitbreiden. De werving van deze nieuwe it’ers is hierbij wel een punt van zorg. 60 procent van de it managers verwacht meer moeite te ondervinden bij de werving van personeel. Dit komt volgens Hallo Professionals doordat slechts een klein deel van de it’ers in deze onzekere tijden bereid is om van werkgever te wisselen. It-managers maken zich dan ook minder zorgen over de uitstroom van it’ers: 75 procent verwacht dat dit jaar minder collega’s vertrekken.

Flexibele inhuur

Inhuur van it’ers gebeurt in mindere mate dan voorheen. Momenteel huurt 60 procent van de it-managers flexibele krachten in. Dit doen zij voornamelijk om de bezetting op peil te houden. Verder bieden flexwerkers meer flexibiliteit en beschikken zij over specifieke kennis.

Voor dit jaar verwacht twee op de drie it-managers dat het inhuurbeleid gelijk blijft. Nog eens 14 procent verwacht dit jaar minder collega’s in te huren en slechts één op de vijf voorspelt dat zijn flexibele schil gaat groeien. Ook hier is het lastig om personeel te monsteren. Er zijn meer opdrachten beschikbaar, waardoor het aanbod van freelancers afneemt, blijkt uit het onderzoek van Hallo.

Medewerker op één

Recent ondervroeg Adobe cio’s in diverse landen over hun topprioriteiten sinds de uitbraak van het coronavirus. Hoewel klantervaring een topfocus blijft, staan werknemers nu bovenaan. Doelstelling van de cio’s is om de gebruikerservaringen van de eigen medewerkers te verbeteren.

Daarnaast vindt 83 procent dat cio’s een bepalende rol spelen bij het verbeteren van de organisatiecultuur. Minstens veertig procent voorziet een hybride werkaanpak, waarbij de organisatie zich meer richt op productiviteit dan op tijdsplanning. Met andere woorden: medewerkers kunnen dan flexibeler om gaan met hun werktijden om die - vanwege het thuiswerken - beter aan te sluiten op hun persoonlijke behoeftes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-05T11:56:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.