Financiële wereld zoekt compliance-professionals

Waar compliance-professionals eerst enkel gezocht werden door banken, zijn deze specialisten nu ook in trek bij andere financiële instellingen. Fintechs, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en accountancykantoren zijn volop aan het zoek naar deze professionals die zich onder meer via data-analyses bezighouden met de strijd tegen witwassen en fraude, en het voorkomen van terrorismefinanciering. Dat constateert recruitmentorganisatie Walters People.

De coronacrisis heeft nauwelijks effect op de vraag naar compliance-professionals. In het eerste kwartaal van vorig jaar werden er in totaal zo’n 634 vacatures voor deze specialisten gepubliceerd, blijkt uit data van Jobfeed; een platform voor data-analyses op de arbeidsmarkt. Dit aantal kende in het tweede kwartaal van 2020 een dip, waarbij het aantal vacatures daalde tot zo’n vierhonderd. Sindsdien is de vraag naar compliance-professionals weer sterk toegenomen en het aantal vacatures van het tweede kwartaal van dit jaar is met bijna zevenhonderd zelfs hoger dan voor de coronacrisis.

De vraag naar compliance-professionals neemt dus toe vanuit verschillende financiële organisaties. Toch zijn het nog steeds de banken die de meeste compliance-professionals aannemen. Volgens het recruitmentbureau gaat dat de komende tijd niet veranderen. Zo zijn banken nog steeds bezig met het wegwerken van alle achterstanden op het gebied van compliance en wordt er ook ieder jaar meer gevraagd door de toezichthouders.

Toezichthouders

Billy Brouwer, manager banking & financial services bij Walters People: ‘Ik denkt dat toezichthouders zoals DNB en de Autoriteit Financiële Markten zich aanvankelijk vooral focusten op de grote banken. Dat zijn de grootste spelers en daar worden enorme transacties gedaan. Het extra toezicht heeft daar de laatste jaren ook geleid tot witwasonderzoeken en boetes. Nu zie je dat de toezichthouders hun pijlen steeds vaker richten op andere instellingen. Kleinere banken waren al actief compliance-professionals aan het werven, maar daar komen nu dus ook organisaties bij zoals fintechs, verzekeraars en pensioen- en beleggingsfondsen. Eerst in plukjes, maar de laatste tijd in steeds groteren getale.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-24T14:39:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.