Dit zijn de 3 trends op it-arbeidsmarkt na coronadip

Solliciteren

De vraag naar it’ers neemt weer onverminderd toe. Was de uitbraak van de pandemie verantwoordelijk voor een terugval in het aantal geplaatste vacatures, inmiddels tekent zich weer een groeiende lijn af. In het eerste kwartaal van dit jaar werden maar liefst 53.313 vacatures bekendgemaakt. Op basis van de laatste ontwikkelingen op de it-arbeidsmarkt zijn drie trends te ontwaren.

Toonaangevend werkgevers

1. Linkit
2. FixedToday
3. Anjumo
4. Belastingdienst
5. CGI Inc
6. Brunel
7. Rabobank
8. Johnson & Johnson
9. Booking.com
10. Ernst & Young

Hiervoor doen we een beroep op het European Tech Hiring Trends Report van de internationale ict-branchevereniging Comptia. Voor genoemd rapport heeft data-analist Burning Glass Technologies it-arbeidsmarktdata van tien Europese landen, waaronder Nederland, verzameld. De brancheorganisatie maakte vervolgens inzichtelijk welke functies en vaardigheden het meest gezocht worden.

1. Developer blijft populairst

In Nederland blijft de softwareontwikkelaar/programmeur de meest gezocht it-baan. In het eerste kwartaal werden hier ruim 26.000 vacatures voor uitgeschreven. Dat is een stijging van 44 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. De nummer twee meest gevraagde it-functie is die van systeemanalist en een specialist in cybersecurity. Daar werden 13.779 vacatures voor uitgeschreven (+45 procent t.o.v. Q4 2020). Andere populaire functies zijn die van netwerk- en systeemadministrator (4.611 vacatures) en it-support-rollen (4.284 vacatures).

2. Vooral it-starters gezocht

Gekeken naar het aantal jaren werkervaring dat in de vacatures wordt gevraagd, zoekt de arbeidsmarkt vooral starters. Maar liefst twee op de vijf vacatures zoekt it’ers met nul tot twee jaar werkervaring. Nog eens ruim tien procent zoekt it-professionals met drie tot tien jaar ervaring en zestien procent van de vacatures vraagt om it’ers met minimaal tien jaar ervaring. In de overige 32 procent van de vacatures werd geen classificatie voor de werkervaring opgesteld. Comptia verwacht dat dit percentage gelijkmatig verdeeld is over de eerder genoemde drie segmenten. 

3. It-bedrijven zoeken vaakst it-personeel

Niet geheel onlogisch: de it-sector is het hardst op zoek naar it’ers. Andere sectoren die veel vacatures voor it-professioneel online zetten, zijn transport en opslag, gevolgd door kunst, amusement en recreatie. Ook de maakindustrie is volop op zoek naar it’ers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-28T11:02:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.