It’er is meer honkvast

Het aantal it’ers dat actief zoekt naar een nieuwe baan, blijft dalen. In het tweede kwartaal van dit jaar zocht vijf procent een nieuwe uitdaging. Eerder dit jaar (Q1) was dat zeven procent en het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg dit acht procent van de it’ers.

Dat blijkt uit de IT-arbeidsmarktmonitor van it-dienstverlener Hallo Professionals. Hiervoor doet het eigen onderzoek op basis van arbeidsmarktdata uit Jobdigger data en Google Trends.

Het aantal it’ers dat actief een nieuwe baan zoekt, daalt dit kwartaal tot vijf procent. Bijna twee op de drie it-professionals is latent op zoek. Dat zijn professionals die wel open staan voor een nieuwe uitdaging, maar niet zelf op zoek zijn. De belangrijkste redenen om een nieuwe werkgever te kiezen, zijn: salaris, reistijd, vast contract en inhoud van het werk. Overigens staat de resterende 38 procent van de it'ers niet open voor een baanwissel.

Dat de it’ers honkvaster worden, heeft ook effect op de werving van nieuw talent. Het duurt bedrijven twee keer zo lang om een vacature te vervullen. In het tweede kwartaal van 2021 deden werkgevers er gemiddeld 35 dagen over om een vacature in te vullen, terwijl dit in het eerste kwartaal veertien dagen duurde. Overigens was de invultijd in het eerste kwartaal wel gedaald ten opzichte van de periode ervoor. 

Verder blijft het aantal vacatures stijgen. In het tweede kwartaal van 2021 stonden er 10.109 it-vacatures open. Dat aantal vacatures was in het eerste kwartaal nog 9.316. Ten opzichte van 2020 constateert Hallo Professionals een stijging meer dan twintig procent. Dat is fors lager dan de stijging die detacheerder De Staffing Groep benoemt. Die zegt dat het aantal it-vacatures in een jaar tijd is verdrievoudigd van 200.000 naar 600.000. Beide organisaties halen hun data uit Jobdigger, maar hanteren waarschijnlijk een andere zoekopdracht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-08T11:33:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.