Ict’er op hbo- en universitair niveau meest in trek

Jonge ondernemers studenten

Vooral afgestudeerden van hbo- en wo-opleidingen zijn in trek.

Tot 2026 blijven grote tekorten ontstaan aan ict’ers die geschoold zijn op hbo- of wetenschappelijk niveau. Dit geldt met name voor software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten.

Dit meldt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) in het rapport De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2026. Bij ict-beroepen wordt voor 93 procent van de onderliggende beroepen enige tot (zeer) grote knelpunten verwacht. Aan ict’ers die gebruikers ondersteunen, valt wat gemakkelijker te komen.  

De kansen op een baan zijn voor mensen met een bachelor- of masterdiploma over het algemeen beter dan voor mbo’ers. Met name de richting ict/media in het mbo heeft slechte vooruitzichten voor schoolverlaters. Mbo2 techniek en ict en Mbo4 ict, media en vormgeving bieden weinig perspectief. Voor mbo3 ict, media en vormgeving, dat matig scoort, zijn de perspectieven iets minder slecht.

De vraag naar ict'ers concentreert zich vooral op afgestudeerden van hbo- en universitaire opleidingen. Bovendien is er een lage uitstroom binnen deze vrij jonge groep werkenden.

Gunstig

De arbeidsmarktperspectieven voor afgestudeerden in techniek en ict zijn nog steeds gunstig, zij het wat minder dan het ROA twee jaar geleden raamde. Maar de vraag ligt nog altijd hoger dan de instroom kan bieden.

Het ROA publiceert ook prognoses voor de periode tot 2026 van de uitbreidingsvraag naar beroepsklasse. Voor de ict-beroepen bedraagt de toename 29.400. Als percentage van de gemiddelde werkgelegenheidsgroei in 2021-2026 vergeleken met 2019-2020) is dit 7,1 procent. De gemiddelde jaarlijkse groei is 1,2 procent. Daarmee staat de ict-sector bovenaan. 

De uitbreidingsvraag tot 2026 is voor techniek en ict op bachelor-niveau 5,2% (19.600 banen erbij) en op master-niveau 5,8% (10.300 banen erbij). Op mbo-niveau ligt de uitbreidingsvraag tot 2026 voor ict-opleidingen relatief iets lager. Voor mbo3 ict, media en vormgeving is dit 2,8% (800 banen erbij). Voor mbo4 is dit 3% (2.600 banen erbij). Op mbo2-niveau is de uitbreidingsvraag voor techniek en ict echter nihil. 

Beste score

"In ict-beroepen hoeven de minste mensen vervangen te worden"

Verder is de vervangingsvraag naar beroep onderzocht. In de komende zes jaar moeten in totaal ruim 1,6 miljoen mensen worden vervangen. Bij de ict-beroepen moeten de minste mensen worden vervangen, namelijk 28.900. Dat is 7 procent over zes jaar, oftewel ruim 1,1 procent per jaar. Dat is de beste score over alle beroepsgroepen.

Bij software- en applicatieontwikkelaars en ict’ers die gebruikers ondersteunen (beiden 1 procent), zijn de percentages zeer laag. Bij databank- en netwerkspecialisten ligt het percentage (1,8 procent) iets hoger. 

Het ROA maakt deel uit van Maastricht University.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-12T10:15:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.