Bill Gates al eerder berispt om versiergedrag

Wall Street Journal onthult nieuwe affaire

Bill Gates

Bill Gates blijkt een jaar voordat hij terugtrad uit de dagelijkse leiding van Microsoft, door twee directeuren op de vingers te zijn getikt over ongewenst gedrag. De medeoprichter van Microsoft kreeg duidelijk te verstaan dat hij onmiddellijk moest ophouden met zijn versierpogingen.

De man die lange tijd als het prototype van een nerd werd gezien, flirtte met een ondergeschikte. Bill nodigde de vrouw uit voor een leuk samenzijn buiten het werk en de campus. In 2008 moest Gates op last van general counsel Brad Smith en de toenmalige hr-chef Lisa Brummel stoppen met het benaderen van vrouwelijk personeel. De Microsoft-executives hadden mails ontdekt waaruit overduidelijk bleek dat Bill op de versiertoer was. 

Gates ontkende zijn escapades niet. Hij betoonde spijt en beloofde geen vrouwen meer te zullen ‘lastigvallen’. Beide directeuren brachten daarop Microsoft’s board op de hoogte. Die boog zich over deze kwestie, maar concludeerde dat de zaak verder kon blijven rusten. Geen sancties waren nodig omdat tussen Bill en de vrouw geen ‘fysieke interactie’ had plaatsgevonden, aldus de bronnen van de WSJ. Overigens was Gates in die tijd getrouwd. 

Knauw krijgen

De onthullingen van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal betekenen dat Bill’s imago opnieuw een knauw krijgt. Jarenlang gold hij als een hardwerkende nerd die met zijn Windows en Office de concurrentie verbrijzelde. Na zijn vertrek bij Microsoft ging hij door het leven als een filantroop. Ook stimuleerde hij de ontwikkeling van Covid-19 vaccins. Maar in maart 2020 moest hij zijn zetel in de board van Microsoft opgeven. Gates gaf als officiële reden op dat hij het te druk had. 

Maar volgens ingewijden was de aanleiding tot zijn vertrek een uitgelekte brief waarin een vrouwelijk personeelslid zei in 2002 een verhouding met Gates te hebben gehad. Dit voorval alsmede de feiten die deze week bekend werden, maakten Gates' positie in de board onmogelijk. 

Bill en zijn vrouw Melinda kondigden begin mei van dit jaar hun scheiding aan na een huwelijk van 27 jaar. Afgelopen augustus werd de scheiding uitgesproken. Melinda liet ook doorschemeren dat Bill’s regelmatige ontmoetingen met de pedofiele financier Jeffrey Epstein die later zelfmoord pleegde, haar allerminst zinden. Gates heeft altijd volgehouden dat deze ontmoetingen tot doel hadden om Epstein te bewegen geld te steken in Gates’ goede-doelen-fondsen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-19T11:45:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.