Forse stijging vraag naar ict-freelancers

De vraag naar freelancers werkzaam in de ict neemt sterk toe. Het aantal opdrachten steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 72 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van het eerste kwartaal bedroeg de groei 8 procent.

Freelance.nl meldt dit in zijn Freelance Markt Index (FMI). Deze index geeft de ontwikkeling weer van het volume aan tijdelijk werk in Nederland. De FMI wordt gevoed met de ABU-cijfers van de uitzendmarkt, het CBS en de verwachtingen van opdrachtgevers op het platform. Nieuw vergeleken met vorige rapportages is dat Freelance.nl voortaan elk kwartaal bekijkt hoe het opdrachtvolume zich ontwikkelt.

Regionaal doen zich behoorlijke verschillen voor. Vergeleken met een jaar geleden nam de vraag buiten de Randstad (99 procent) sterker toe dan daarbinnen (58 procent). Maar ten opzichte van het vorige kwartaal was de toename in de Randstad (11 procent) groter dan in de rest van Nederland. Verder stijgt het aantal voltijd-opdrachten sterker dan het aantal deeltijd-opdrachten. 

Opvallend is de verschuiving tussen on-premise en off-premise opdrachten. De eerste categorie betreft opdrachten die in ieder geval deels op locatie van de opdrachtgever dienen te worden uitgevoerd. Daar daalde de vraag. Off-premise opdrachten zijn van afstand te doen; daar nam de vraag toe. De trend naar werken op afstand die al de hele corona-periode zichtbaar is, zet zich in de ict verder door. 

In het algemeen zet de aantrekkende markt werkzoekende zzp’ers maar mondjesmaat in beweging. Volgens de site worden freelancers slechts licht actiever in het zoeken en reageren op opdrachten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-02T15:22:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.