Orange-ceo vertrekt na gerechtelijke veroordeling

Orange

Stéphane Richard, ceo van het Franse telecombedrijf Orange, verlaat het bedrijf. Het is een vertrek in mineur: de topman moet opstappen nadat hij veroordeeld werd in een fraudezaak rond de overleden zakenman Bernard Tapie.

Een jaar met uitstel en 50.000 euro boete. Dat is de straf die Richard gisteren te horen kreeg van het hof van Beroep in Parijs. De Orange-ceo wordt veroordeeld voor feiten toen hij kabinetschef was van de toenmalige Franse minister van Economie, Christine Lagarde (ondertussen voorzitster van de ECB). Richard zou zakenman Bernard Tapie geholpen hebben met een conflict tussen Tapie en de staatsbank Crédit Lyonnais. Door Tapie een arbitragezaak te gunnen, kon die later honderden miljoenen overheidsgeld als compensatie krijgen. Ook Lagarde liep in de zaak een veroordeling op, maar kreeg geen straf. 

Na de formele veroordeling kon Richard niet veel anders dan zijn ontslag aanbieden bij Orange. Ook de Franse staat, die een kwart van Orange in handen heeft, had al laten verstaan dat een veroordeling zou betekenen dat Richard moet opkrassen. 31 januari is zijn laatste werkdag, al heeft hij wel al aangekondigd dat hij in cassatie gaat.

Rook

Net deze week slaagde Orange er in om in België de Waalse kabeloperator Voo in te lijven. Daarmee troefde Orange rivaal Telenet af, dat zijn droom van een groot, eigen, nationaal netwerk in België in rook ziet opgaan. Als Telenet voortaan kabeldiensten in Wallonië wil aanbieden, zal het capaciteit moeten huren bij Orange, net zoals vice versa in Vlaanderen. Telenet heeft wel een eigen gsm-netwerk in de lucht in het zuiden van het land.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-25T11:43:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.