SAS-directeur Blokhuis vertrekt naar Elastic

Heere  Blokhuis

Heere Blokhuis.

Heere Blokhuis, jarenlang het gezicht van SAS in Nederland en de afgelopen twee jaar baas van de Benelux, stapt over naar Elastic. Bij dit Nederlands-Amerikaanse bedrijf dat software levert voor het doorzoeken van omvangrijke databestanden, wordt hij vice president voor Noord-Europa. Blokhuis blijft dus werkzaam op gebied van data, artificial intelligence en analytics, maar vanuit de invalshoek van het ‘zoeken’.

Na 13 jaar bij SAS vond hij het voor zijn persoonlijke ontwikkeling beter om te verkassen en zich aan nieuwe prikkels bloot te stellen. Toen hij in januari 2019 bij SAS in dienst trad als account manager ABN Amro, was kunstmatige intelligentie meer voer voor wetenschappers dan dat bedrijven ermee werkten. Van een hype was nog geen sprake. SAS had op dit gebied nauwelijks concurrenten. Bovendien werd open source software bij weinig grote ondernemingen gebruikt. 

Blokhuis: ‘Mensen vroegen me destijds waarom ik zo’n saai deel van de wereld van data en analytics betrad.’ Met gevoel voor understatement verklaart Blokhuis dat er in de afgelopen 13 jaar veel is veranderd. 

Later wist Blokhuis als verkoopdirecteur voor de sector financiële dienstverlening mooie klanten binnen te halen. Ook intern lag de commerciële man van SAS goed. Hij wordt open-minded genoemd en de deur van zijn kantoor stond altijd open.

Open source

Elastic is het succes van software-ondernemer Steven Schuurman. Elasticsearch, een open source search tool voor data analytics, verwierf snel populariteit. In 2015 raakte Elastic in conflict met Amazon, die een beheerde versie van deze gratis tool uitbracht.

Elastic zag hierdoor zijn verdienmodel, gebaseerd op ondersteuning en beheer, worden bedreigd. Amazon werd beschuldigd misbruik te maken van open source technologieën. Als veel organisaties die gebruiken, is het Amazons gewoonte eigen versies uit te brengen. Opensource-bedrijven proberen zich daartegen te verweren, echter zonder veel resultaat.

Amazon

Volgens de New York Times voegde Elastic voor premium gebruikers regelmatig nieuwe features toe om terrein terug te winnen. Maar Amazon deed telkens hetzelfde, waardoor Elastic moeite had zich te onderscheiden. Deze wedloop duurt nog steeds voort. In september 2019 stapte Elastic naar de rechter wegens vermeende schendingen van zijn handelsmerk en vermeende misleidende reclame.

Overigens boert Elastic ondanks dit slepende conflict goed. Ruim drie jaar geleden ging het bedrijf naar de beurs van New York. Toenmalig grootaandeelhouder Steven Schuurman bereikte hierdoor de status van miljardair.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-21T16:49:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.