VHTO: vrouwen verlaten onnodig vaak techsector

Expertisecentrum publiceert op Girls' Day 2022 whitepaper met analyse én oplossingen

Vrouwen verlaten te vaak en onnodig de techsector en daar kunnen werkgevers in die sectoren wat aan doen. Dat stelt VHTO, het landelijk experticecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en ict, in een whitepaper dat het vandaag op Girls Day' 2022 presenteert.

Volgens VHTO voelen vrouwen zich vaak niet thuis op hun werkplek, worden ze anders beoordeeld dan hun mannelijke collega’s, ontbreekt het aan geschikte werkkleding voor ze of krijgen ze weinig ruimte om hun werk flexibel in te delen. Tegelijkertijd geven vrouwen aan dat zij het werk zelf interessant en uitdagend vinden. Werkgevers kunnen dus met relatief eenvoudige acties vrouwen behouden voor de sector.

Hoewel het aandeel meisjes en jonge vrouwen dat kiest voor een opleiding in een technische richting langzaamaan toeneemt, stijgt het aandeel vrouwen in technische beroepen nauwelijks. Slechts veertien procent van de mensen werkzaam in een technisch beroep is vrouw. De sector verliest dus veel talent en gekwalificeerd personeel. Dat is problematisch want juist in deze sector is er een groot tekort aan werknemers, aldus VHTO.

Maatregelen

"Het is soms helemaal niet ingewikkeld: zorg voor veiligheidsschoenen in kleine maten en voor een vrouwentoilet"

Vandaag op Girls’ Day 2022 overhandigt de directeur van VHTO, Sahar Yadegari, een whitepaper aan de voorzitters van de brancheverenigingen Techniek Nederland, FME en NLdigital. In deze uiteenzetting vraagt VHTO aandacht voor de ingrepen die bedrijven en werkgevers kunnen doen om hun vrouwelijke werknemers te behouden. Sahar Yadegari: 'Het is soms helemaal niet ingewikkeld: zorg voor veiligheidsschoenen in kleine maten en voor een vrouwentoilet. Dat lijkt logisch maar te vaak ontbreekt het daar aan.'

Andere maatregelen die het expertisecentrum aandraagt om te zorgen dat vrouwen zich binnen het bedrijf op hun plek voelen: haal posters met blote vrouwen van de muur, beoordeel vrouwen en mannen aan de hand van dezelfde criteria, zorg dat vrouwen toegang hebben tot de informele netwerken binnen het bedrijf, zet een mentorprogramma of vrouwennetwerk op en nodig vrouwen actief uit om te solliciteren en zorg voor flexibelere werktijden voor zowel mannen als vrouwen.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland stelt dat meer diversiteit op de werkvloer niet alleen goed is voor de sfeer en de creativiteit, maar ook voor de productiviteit. 'Sociale innovatie is belangrijk om techniekbedrijven aantrekkelijker te maken voor vrouwen. Samen met ons opleidingsfonds Wij Techniek werken we daaraan.'

Girls' Day en VHTO

Girls' Day is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij duizenden meisjes bedrijven bezoeken in de techsector. Dit jaar doen zesduizend meisjes mee die op bezoek gaan bij ruim tweehonderd bedrijven door heel Nederland. Organisator VHTO koppelt scholen aan bedrijven in de buurt. De meisjes maken zo laagdrempelig kennis met wat bèta, techniek en ict allemaal te bieden heeft en ontmoeten vrouwelijke werknemers. Hierdoor krijgen ze een bredere kijk op hun eigen mogelijkheden, stelt VHTO.

VHTO is een stichting en is opgericht in 1983 en staat voor Vrouwen in Hoger Technisch Onderwijs. Tegenwoordig is de focus breder en zet de stichting zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in de techsector te vergroten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-07T10:59:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.