Detacheerder gaat vaker 'binden' via vast contract

Detacheerders gaan de komende tijd vaste contracten aanbieden om gedetacheerden aan zich te binden. Dat dienstverband moet helpen om krachten ‘vast te houden’ op de krappe arbeidsmarkt, stelt de branchevereniging voor detacheringsorganisaties.

Volgens het kwartaalrapport van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) steeg de omzet van detacheerders in het eerste kwartaal van 2022 met achttien procent per werkdag ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal gedetacheerden met een dienstverband voor bepaalde tijd steeg met dertien procent. Het aantal gedetacheerden in vaste dienst (onbepaalde tijd) daalde van 64 een jaar geleden naar zestig procent in dit eerste kwartaal.

Het percentage ‘leegloop’ - gedetacheerden in vaste dienst maar zonder opdracht - is ook verder gedaald. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal medewerkers dat beschikbaar is tussen opdrachten verder afgenomen naar 3,7 procent.

De leden van de VvDN zijn tevreden met de omzetstijging die zich nu al kwartalen voortzet. Maar er wacht ook een uitdaging. Het aantal gedetacheerden in vaste dienst daalt op dit moment tegen de wens van langere binding in. Dit heeft alles te maken met oudere gedetacheerden die vaak de stap zetten naar een bestaan als zzp'er en de jonge aanwas niet altijd voor een baan met een vast contract kiest, stelt de branchevereniging.

Jongeren

"Vaste contracten zijn essentieel om aan de vraag te voldoen en om jongeren te binden "

Marcel van den Bekerom, vicevoorzitter VvDN: ‘Jongeren zoeken steeds nieuwe uitdagingen en stappen makkelijk over naar een andere werkgever. Met opleidingsstages wordt in de sector gewerkt aan afwisseling en binding tegelijk. Voor ervaren gedetacheerden is het essentieel nog meer in te zetten op bijvoorbeeld continue ontwikkeling, scholing en kennisdeling in communities.’

Hij verwacht dat hat aantal vaste contracten de komende maanden gaat stijgen waardoor de binding verder toeneemt. Volgens Van den Bekerom is dat ‘essentieel’ om in een krappe arbeidsmarkt te kunnen voldoen aan de vraag naar gedetacheerden.

Security en data

"Cybersecurity en data-analyse zorgen voor een stevige groei van de opdrachten binnen de ict."

De belangrijkste beroepsgroepen voor de benchmark-deelnemers zijn financieel, engineering en ict, respectievelijk elf, achttien en negentien procent . Samen waren zij in het eerste kwartaal goed voor 78 procent van de totale omzet van de sector.

De brancheorganisatie ziet dat engineering wordt gedreven door de groei in de markt voor fabrikanten en toeleveranciers van de halfgeleiderindustrie en in de bouw en infrastructuur. De omzet in de beroepsgroep financieel groeide voor het eerste kwartaal na een krimp in 2021.

De krappe arbeidsmarkt wordt sterk gevoeld, zeker op het gebied van risk-, compliance-, en securityspecialisten. De groei bij ict wordt veroorzaakt door opdrachten op het gebied van cybersecurity en data-analyse. Daarnaast heeft de coronapandemie voor een digitaliseringsslag gezorgd bij organisaties, stelt de branchepartij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-16T11:49:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.