CBS: Arbeidskosten en werkdruk stijgen

stijging

Een kwart van de ondernemers in de sector informatie en communicatie heeft te maken met gestegen arbeidskosten. Na de landbouw en horeca is deze sector het meest getroffen door dit gevolg van het tekort aan arbeidskrachten. Dit blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland- van het CBS, die aan het begin van het derde kwartaal werd gehouden.

Over de hele linie van de economie ziet ongeveer een zesde van de ondernemers een duidelijke stijging van de arbeidskosten. De schaarste leidt niet alleen tot hogere lonen, maar doet ook de werkdruk stijgen, aldus het CBS. Daarover klaagt circa dertig procent van de ondernemers op gebied van informatie en communicatie. In de meeste andere sectoren ligt dit percentage overigens nog hoger.

Terug van vakantie zullen veel werknemers merken dat het de komende maanden buffelen wordt. Het aannemen van extra personeel zou de werkdruk kunnen verlagen. In de praktijk blijkt dit vaak lastig. Voor het zevende kwartaal op rij verwachten ondernemers de komende drie maanden meer personeel aan te nemen. Deze verwachting is echter al enige tijd té positief, aldus het CBS.

Realisatie

Begin april verwachtte per saldo 23 procent van de ondernemers in het tweede kwartaal een uitbreiding van het personeelsbestand. Aan het begin van het derde kwartaal was dat per saldo slechts negen procent van de ondernemers gelukt. Vanaf het derde kwartaal van 2021 is het verschil tussen verwachting en realisatie een stuk groter dan in voorgaande jaren.

Verder meldt het CBS dat het aantal openstaande vacatures in de sector informatie en communicatie in het tweede kwartaal 28.900 bedroeg. In het eerste kwartaal was dit 28.100. Overigens vallen niet alle ict-bedrijven onder deze sector. In het tweede kwartaal kwamen er zevenduizend banen bij in de informatie- en communicatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-18T09:32:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.