2800 Stap-aanvragen voor ict-opleidingen

In de derde aanvraagperiode voor Stap-budget hebben bijna 37.000 mensen een aanvraag gedaan voor ruim 2.800 verschillende opleidingen, verdeeld over 516 publieke en private opleiders. Van de aanvragers hebben 2.800 er voor gekozen hun budget te besteden aan opleidingen in de informatie- en communicatiesector. Daarmee komt deze sector op plek vijf; koploper is de zorg- en welzijns-sector met 9.500 aanvragen.

Stap (Stimulans Arbeidsmarktpositie) is een subsidieregeling waarbij burgers (met of zonder werk) maximaal duizend euro kunnen besteden aan een individueel leer- en ontwikkeltraject (zolang er budget is). Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) voert deze regeling uit waarbij werkzoekenden subsidie kunnen aanvragen voor het volgen van opleidingen. In 2022 zijn er sinds 1 maart vijf aanvraagtijdvakken (elke twee maanden).

In de derde, achterliggende aanvraagperiode hebben bijna 36.800 mensen een aanvraag gedaan. Daarvan hebben 5.800 een WO-, 12.200 een HBO- en 11.900 een MBO-achtergrond; 9600 aanvragers hebben een lager opleidingsniveau.

In totaal hebben zo’n 115.000 mensen verdeeld over de afgelopen drie periodes een Stap-budget gekregen. Het aantal gekozen opleiders neemt elke ronde toe en is inmiddels verdubbeld. Van 250 in de eerste periode, 420 in de tweede periode naar 520 in de derde periode. Een woordvoerder van het UWV kan echter geen overzicht geven van de it-opleiders die meedoen.

Zo'n 59 procent van de aanvragers geeft aan te willen bijscholen om het huidige werk beter of anders te doen. De andere 41 procent wil zich laten omscholen om ander werk binnen of buiten de sector te kunnen doen.  

Net als in de eerste twee periodes zijn alle leeftijdscategorieën goed vertegenwoordigd onder de aanvragers. De grootste groep valt in de categorie van 30 tot 40 jaar (30 procent) en ongeveer 20 procent is ouder dan 50 jaar. Van de aanvragers is ruim 80 procent werkend: 45 procent heeft een vast contract, 20 procent een tijdelijk contract en 15 procent geeft aan zzp’er te zijn. Verder is 11 procent werkloos/werkzoekend en er zijn nog de restcategorieën Anders en Student.

Mensen uit de sector zorg en welzijn, een van de grootste sectoren in Nederland, zijn goed voor 26 procent van de aanvragen. De zakelijke dienstverlening is goed voor bijna 15 procent van de aanvragen. Bij de informatie- en communicatiesector gaat het om 7,6 procent.

50+

Tof Thissen, directeur bij UWV: ‘We zouden graag zien dat het aantal aanvragers met maximaal een mbo-opleiding, maar ook 50-plussers in de volgende periodes toeneemt. De komende tijd gaan we daar met actieve communicatie op inzetten. Mensen die niet zelfstandig de digitale aanvraag kunnen indienen bieden we ondersteuning op één van de UWV kantoren.'

Als onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid onderzoekt een Toetsingskamer signalen over misbruik en oneigenlijk gebruik. Er wordt dan onder andere gekeken of opleidingen wel arbeidsmarktgericht zijn en ook naar de prijsontwikkelingen bij aanbieders. Er lopen verschillende onderzoeken en sinds de start van de regeling in maart zijn al ruim zeshonderd opleidingen door tussenkomst van de Toetsingskamer uit het register verwijderd.

De volgende aanvraagperiode via het Stap-portaal start op donderdag 1 september. In totaal is er dit jaar circa 160 miljoen euro beschikbaar voor meer dan 160.000 toekenningen, afhankelijk van de gemiddelde hoogte van het aangevraagde Stap-budget. Vanaf volgend jaar loopt dit budget op tot tweehonderd miljoen euro verdeeld over zes tijdvakken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-18T15:11:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.