Talent krijgt hoger salaris dan oude werknemer

Ook bij potentiële vertrekkers wordt met geldbuidel gerammeld

Bijna driekwart van de werkgevers (71 procent) ziet zich genoodzaakt om nieuw talent een hoger salaris te bieden dan huidige werknemers met een soortgelijke functie of ervaring. Meer dan de helft (54 procent) trekt de salarissen gelijk na de eerstvolgende (jaarlijkse) opslagronde, 28 prococent geeft aan salarissen direct aan te passen om verschillen te voorkomen. Zogeheten counteroffers of tegenvoorstellen, waarbij een werknemer een hoger salaris aangeboden krijgt om een vertrek tegen te gaan, nemen steeds meer toe.

Dat blijkt uit de Salarisgids 2023 van recruitmentbureau Robert Half, een jaarlijks onderzoek naar de salarissen, trends en veranderingen op de arbeidsmarkt.

De krappe arbeidsmarkt legt steeds meer druk op bedrijven om nieuw talent te werven, huidig personeel te behouden en hogere salarissen te bieden. Niet alleen het salaris zelf speelt een steeds grotere rol in de jacht op nieuw talent en het behoud van bestaand talent, ook een flexibele opstelling ten aanzien van bijvoorbeeld (deels) thuiswerken en de bedrijfscultuur spelen in toenemende mate mee.

Meer dan de helft van het hoger management (55 procent) verwacht dat het in 2023 moeilijker zal zijn om personeel te vinden. Acht op de tien is zelfs bezorgd het huidige personeel niet te kunnen behouden. Voor één op de vijf werkgevers is salaris de grootste zorg bij behoud van huidig personeel, maar ook bij het aantrekken van nieuw talent is salaris voor één derde van de Nederlandse bedrijven hun grootste bezorgdheid.

Tegenvoorstel

"Counteroffers zijn niet zonder gevaar."

Nitin Parbhudayal, director bij Robert Half Nederland, waarschuwt dat eerdergenoemde 'counteroffers' niet zonder gevaar zijn. 'Die tegenvoorstellen kunnen een waardevol instrument zijn, maar je kunt er ook een verkeerd signaal mee afgeven. Waarom is er nu bijvoorbeeld wél opeens salarisverhoging mogelijk, terwijl dat eerder misschien onbespreekbaar was?' Meer en meer loon aanbieden drukt ook op de financiële groei zodra iemand zo’n tegenvoorstel aanvaardt. 'Voorkom daarom een vals gevoel van waardering en ga altijd in gesprek met de werknemer die erover denkt om te vertrekken. Bovendien is het belangrijk dat je een balans handhaaft tussen het tevreden en gemotiveerd houden van huidig personeel en op een aantrekkelijke manier nieuw talent te werven', aldus Parbhudayal. 'Het is daarbij belangrijk om eventuele salarisverschillen voor soortgelijke rollen maximaal te voorkomen.'

Op de krappe arbeidsmarkt is vooral flexibiliteit nodig. Werkgevers bieden bijvoorbeeld steeds meer compensatie aan voor de hogere kosten van levensonderhoud en het hybride werken. Populaire secundaire arbeidsvoorwaarden zijn onder andere thuiswerkbenodigdheden (52 procent), een financiële thuiswerkvergoeding (51 procent) en een bijdrage in de ziektekostenverzekering (42 procent).

Thuiswerken

De mogelijkheid om op afstand te werken is ook een belangrijke eis geworden van werknemers. Bijna een derde van de werkgevers noemt daarom de mogelijkheid tot hybride werken expliciet in hun vacature.

Ook bieden twee op de vijf bedrijven momenteel flexibele werkmogelijkheden aan voor hun hele personeelsbestand, al is de verwachting voor 2023 dat managers weer meer werknemers fulltime op kantoor vragen, in vergelijking met 2022.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-11T12:40:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.