‘In 2030 is 1 op 10 werkenden een ict’er’

Op dit moment is één op de zeventien personen op de Nederlandse arbeidsmarkt ict’er. In tien jaar tijd is dit nagenoeg verdubbeld. Met het huidige groeitempo van bijna zeven procent per jaar, is in 2030 één op de tien werkenden in de Nederlandse beroepsbevolking een ict’er.

Dat blijkt uit een analyse van hr-techdienstverlener Headfirst en arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group. Zij concluderen dat de vraag naar ict’ers in loondienst (25.000) in september 2022 bijna acht keer zo groot is als de vraag naar ict-professionals (3.000) op detacheringsbasis.

Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter van Intelligence Group: ‘Ict’ers zijn hun speciale plek op de arbeidsmarkt kwijt. Het vakgebied is geen niche meer, maar een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering.’ Om ict-kennis goed ingebed te hebben in de organisatie, zijn meer ict’ers in vaste dienst nodig. Zij worden aangevuld met tijdelijke ict-professionals, die specifieke ict-kennis meebrengen’, stelt Waasdorp.

Headfirst en Intelligence Group zien dat de strijd om ict’ers in loondienst en tijdelijke ict-professionals, zelfstandig en in dienst van detacheerders, in volle gang is. ‘De sourcingsdruk, ofwel het percentage dat minimaal eens per kwartaal wordt benaderd, is met bijna 65 procent ongekend hoog, zeker gezien het gemiddelde van 37,6 procent voor de hele beroepsbevolking.’

Als gevolg van deze stijgende vraag wordt de ict-beroepsgroep tot de ‘spanningsindicator’ van het UWV geschaard. Dat is het aantal openstaande vacatures gedeeld door het aantal mensen dat korter dan zes maanden WW ontvangt. Deze wordt geclassificeerd als de ‘meest krappe’ beroepsgroep. Dat gebeurt terwijl het aantal ict’ers jaar op jaar met 6,9 procent stijgt.

Werving

"Arbeidsvoorwaarden zoals: inhoud en relevantie van het werk zijn belangrijker dan salaris "

Op dit moment werken 580 duizend mensen binnen ict-beroepen. Het deel dat werkzaam is in loondienst kent een uitermate lage arbeidsmarktactiviteit, namelijk 6,8 procent. In vergelijking met de gehele Nederlandse beroepsbevolking is dat ongeveer de helft (11,5 procent). Het aandeel ict'ers met een vaste baan dat in het tweede kwartaal van 2022 helemaal niet op zoek is naar nieuw werk, is 42,7 procent. Net iets meer dan de helft (50,5 procent) is latent – oftewel niet actief - op zoek en slechts 6,8 procent is actief op zoek.

De arbeidsmarktactiviteit van ict-professionals zonder vaste baan is bewegelijker: het aantal actieve opdrachtzoekers is 22,4 procent, 46,9 procent is latent op zoek en 30,7 helemaal niet.

Volgens Marion van Happen directeur van Headfirst is er steeds meer concurrentie tussen organisaties om de aandacht te krijgen van latente baan- en opdrachtzoekers. ‘Met de inzet van arbeidsmarktcommunicatie wordt de nadruk gelegd op het verkopen van de vacature of opdracht en de werk- of opdrachtgever.’ Salaris en andere arbeidsvoorwaarden zijn volgens haar ‘hygiëne factoren’ geworden, de inhoud en relevantie van het werk zijn nu de kritische wervingsfactoren, aldus Van Happen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-17T15:03:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.