Waar kan je het beste informatica studeren?

Keuzegids universiteiten wijst Open Universiteit als beste aan

De Open Universiteit biedt in de ogen van studenten de beste informatica-opleidingen op wo-niveau. Deze aanbieder van afstandsonderwijs scoort ver boven het gemiddelde. Nijmegen (Radboud Universiteit) komt daarna, gevolgd door Universiteit Utrecht. Dit blijkt uit de nieuwe Keuzegids universiteiten.

De rangschikking is gebaseerd op de oordelen van de studenten. De Open Universiteit wordt vooral gewaardeerd om de inhoud van de studies en de wijze van toetsing. Ook bij informatiekunde staat deze specialist in onderwijs op afstand ver bovenaan. Zeker bij informatica zijn de verschillen in waardering groot. Amsterdam VU en Den Haag (Universiteit Leiden informatica en economie) zijn hier de hekkensluiters.

Voor technische informatica kan je het beste naar de TU Delft. Hoog genoteerd ook staat medische informatica aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ook business it aan de Universiteit Twente haalt een behoorlijke score.

Die laatste studie kent zeer veel uitval in het eerste jaar. Maar het lukt een gemiddeld aantal studenten om binnen vier jaar het diploma te halen. Voor medische informatica aan de UvA geldt ongeveer hetzelfde. Bij technische informatica in Delft en Eindhoven stroomt een gemiddeld aantal studenten door naar het tweede jaar. Maar daar is het wat lastiger binnen vier jaar klaar te zijn.

Specialisaties en minors

De informatica-studies onderscheiden zich met specialisaties en minors. In Leiden kies je bijvoorbeeld al in het eerste jaar tussen de reguliere studierichting informatica en de specialisatie informatica en economie. In Nijmegen kies je in het tweede jaar twee van de drie specialisaties. Dat zijn data science, software science en cybersecurity. Utrecht kent als specialiteit gametechnologie.

De VU biedt in het derde jaar minors als ‘deep programming’ en ‘bioinformatics’ en ‘systems biology’. Eindhoven kent in het derde jaar een verdiepend vak. Daarbij valt te kiezen uit een van de drie leerlijnen: systems, software development en ‘algoritmen en computertheorie’. Enschede kent de minor ‘smart spaces’, waarbij het ontwerpen van intelligente systemen en ruimtes centraal staat.

Informatiekunde is te volgen aan de Universiteit Utrecht, de Rijksuniversiteit Groningen en de UvA. Ook de Open Universiteit biedt een afstandsopleiding voor informatiekunde, een studie waarbij het gaat om het optimaal benutten van digitale mogelijkheden. Het aantal nieuwe eerstejaars bedraagt 3.020, waarvan 19 procent vrouw.

Totaalscore en salaris

Uit de nieuwe Keuzegids universiteiten komt naar voren dat, de scores van alle studies (dus ook niet-ict) bij elkaar genomen, van de brede universiteiten de Universiteit Utrecht de eerste plek vasthoudt, gevolgd door de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Leiden. Bij de overige universiteiten staat Wageningen University & Research net als vorig jaar bovenaan, met aansluitend de Open Universiteit en, nieuw op nummer drie, de Universiteit Twente.

Wo-ICT levert overigens niet het hoogste salaris op. Met het bruto-salaris van 3.250 euro blijven pas afgestudeerde informatici ver achter bij tandheelkunde. Jonge tandartsen beginnen met 6.000 euro. Ook afgestudeerden in de geneeskunde en econometrie zitten hoger in de boom. De Keuzegids universiteiten 2023 is onder meer gebaseerd op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête en de Studiekeuzedatabase.

Lees ook: Ai-studies bereiden vrij goed voor op baan

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Universiteit Utrecht

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-24T00:01:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.