Cyberwereld in shock na arrestatie gerespecteerd lid

Zelden heeft een arrestatie van een Nederlandse cyberhacker tot zoveel commotie geleid als die van de 21-jarige P. van der S. De bekendmaking hiervan afgelopen donderdag is als schokgolf door de hechte hackers-community gegaan waar de verdachte een uitstekende reputatie genoot.

Deze ster-hacker, die werd aangehouden voor het inbreken in  computersystemen, data-diefstal, afdreiging, afpersing, heling en witwassen, blijkt in de cyberwereld zeer gewaardeerd. Zowel ex-werkgever Hadrian als de vrijwilligersorganisatie van ethische hackers DIVD zijn vol lof over zijn werklust, inzet en prestaties. De jonge hacker maakt bij beide organisaties een onwaarschijnlijk hoog aantal werkuren. 

Hadrian-topman Rogier Fischer kan nog steeds niet bevatten hoe zijn inmiddels ontslagen medewerker  tijd vond voor de praktijken waarvan hij nu wordt beschuldigd. Mede via afpersing zou de verdachte 2,5 miljoen euro hebben verdiend. Fischer geeft open en direct antwoord op vragen over het functioneren van de hacker, diens bevoegdheden en eventuele toegang tot gevoelige informatie. De politie werkte twee jaar aan deze zaak, terwijl de Amsterdamse cybercrime-eenheid nu vier weken non-stop bezig is de computers van het trio verdachten waarvan Van der S. deel uitmaakt, leeg te halen. Vele tienduizenden databases moeten worden gekopieerd en veiliggesteld.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is "killing" voor een ethische hackersclub, die het toch moet hebben van reputatie. Ik snap ook best dat DIVD geschokt is, omdat dit in alle gevallen een flinke deuk oplevert.
We moeten natuurlijk wel realistisch blijven. Dit is natuurlijk ook wel onderdeel van het eeuwigdurende kat- en muisspel in de wereld van cyberhacking. Vergelijkbaar met spionnage, contra-spionnage en (zoals hier) dubbel-spionnage. De vraag is dan ook welke maatregelen DIVD neemt om dit in de toekomst te voorkomen. Ik ben dan ook benieuwd naar de reflectie van DIVD op alles wat hier gebeurd is. Ik hoop dat ze die reflectie tzt ook met de wereld zullen delen, en niet alleen volstaan met de maatregelen.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-28T21:57:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.