Nederland en België verschillend qua it-vacatures

Rada-HR

Nederland telde in het derde kwartaal van 2022 liefst 74.944 vacatures voor it-banen. Ook België kent relatief veel onvervulde it-functies: 63.760. Tot deze conclusie komt Comptia (Computing Technology Industry Association).

De internationale branchevereniging voor de it-industrie meldt in zijn het rapport 'European Tech Hiring Trends'. 

De vacatures waren gespreid over verschillende disciplines. In Nederland betreft de helft van de openstaande functies softwareontwikkelaars, programmeurs en web-ontwikkelaars. Bijna een kwart van de vacatures heeft betrekking op systeemanalisten en cybersecurity-mensen. Ook it support specialisten en -technici (10 procent) zijn gevraagd. Een fractie kleiner is het percentage vacatures voor netwerk- en systeembeheerders en aanverwante technici. De vraag concentreert zich sterk op Amsterdam en Utrecht.

In België liggen de verhoudingen heel anders. Daar ligt het aandeel van vacatures voor systeemanalisten en cybersecurity-mensen beduidend hoger. Hetzelfde geldt voor it-ondersteuning. Opvallend laag ligt het aantal vacatures op gebied van netwerk- en systeembeheer.

Regionaal liggen de vacatures vrij gespreid. Charleroi en Luik kennen relatief veel onvervulde it-banen. In België springt de sector administratieve en ondersteunende diensten eruit qua aantal aangeboden banen. In Nederland is dat de ict-sector.

Het rapport keek naar vacatures in tien landen. In totaal stonden daar in het derde kwartaal van 2022 bijna 1,7 miljoen it-banen open. Dat was iets minder dan in het kwartaal daarvoor. De meeste vacatures zijn er in Duitsland (639.278), gevolgd door Polen (450.391) en Frankrijk (280.681).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-02T09:55:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.