Grote belangstelling voor Girls' Day 2023

Girls4Tech:platform voor vrouwen van de toekomst

Ruim achtduizend meisjes brengen donderdag 30 maart a.s. een bezoek aan een technisch of it-bedrijf. Ze zijn door hun scholen aangemeld voor Girls' Day, een jaarlijks terugkerend evenement van VHTO Expertisecentrum Genderdiversiteit in bèta, techniek en it.

Tijdens de bedrijfsbezoeken krijgen meisjes een kijkje in  de keuken van bètawetenschappen, technische en it-beroepen. Dat moet ze naar een opleiding in die richting drijven.

Girls' Day 2023 begint online met een kick-off-video waar meisjes al kennismaken met de mogelijkheden van technologie. Daarna start het bedrijfsbezoek. Meisjes krijgen een korte introductie. Ze maken kennis met vrouwelijke technische professionals. Ook is er een doe-activiteit. Meer dan 250 bedrijven hebben zich aangemeld en meer dan tweehonderd scholen door heel Nederland doen mee.

Weinig zelfvertrouwen

Als meisjes een beter beeld krijgen van werken in bèta, techniek en it wordt de kans groter dat ze een vervolgopleiding in die richting kiezen. Nu is slechts zestien procent van de technische professionals in Nederland vrouw. Technische beroepen worden door meisjes voortijdig uitgesloten doordat ze een beperkt beeld hebben van technische opleidingen en beroepen. Ook speelt mee dat ze weinig zelfvertrouwen hebben in exacte vakken en rolmodellen ontbreken.

De vraag naar technisch talent is onverminderd groot. De it-arbeidsmarkt is krapper dan krap, volgens het UWV. De vraag naar technisch talent zal de komende jaren alleen maar toenemen door grote maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie. Een baan of studie in de bèta, techniek en it biedt veel baanzekerheid en vaak een goed salaris.

VHTO organiseert Girls' Day voor de twaalfde keer. Het expertisecentrum zet zich in om scholen en bedrijven zo goed mogelijk aan elkaar te koppelen. Overigens kiezen meer vmbo-leerlingen voor techniek. Het aantal meisjes dat een technische vmbo-richting koos, steeg ook. Vorig jaar kozen 12.550 leerlingen een technische vmbo-richting, daarvan zijn er 1.687 meisje. En dat zijn 282 meisjes meer dan in 2021 instroomden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-08T09:50:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.