Microsoft verhuurt Office

Ook Microsoft ontkomt niet geheel aan de opkomst van SaaS (software as a service). De softwareproducent heeft het al eerder geprobeerd, maar biedt nu zijn applicatiepakket Office via een abonnementsmodel.

Microsoft biedt in de Verenigde Staten zijn applicatiepakket Office 2007 nu aan via een abonnementsconstructie. De producent combineert Office met zijn online-beveiligingssoftware Windows Live OneCare en online-pakket Office Live Workspace. Laatstgenoemde is een uitbreiding voor Office om online documenten te delen en bewerken. Dit combinatiepakket is nu in de VS beschikbaar voor studenten en thuisgebruikers.

Dit nieuwe Microsoft-aanbod, genaamd Equipt, is echter geen 'echte' SaaS (software as a service). De leverancier combineert namelijk diensten met zijn producten en noemt die strategie Software Plus Services. Eerder dit jaar kwam Microsoft hiervoor al met de stelling dat SaaS niet per sé goedkoper is dan reguliere software. Het nu onthulde huurpakket omvat drie licenties om Office te installeren op pc's. Die software is - geïnstalleerd en wel - nodig om online-component Live Workspace te kunnen gebruiken.

Voor de zakelijke markt

Het in de Verenigde Staten verkrijgbare Office-abonnement is te koop bij elektronica-retailer Circuit City en kost 70 dollar per jaar. Vooralsnog is dit initiatief alleen bedoeld voor studenten en thuisgebruikers en omvat dus de Home and Student-uitvoering van Office 2007. Dit model kan echter ook aantrekkelijk zijn voor het mkb.

Binnenkort komt Microsoft met meer details over aankomende online-intiatieven voor de zakelijke markt. Het geeft waarschijnlijk al tekst en uitleg op zijn Worldwide Parter Conferencie die komende week plaatsvindt in Houston (Texas). Daar krijgen Microsofts partners ook te horen wat de mogelijkheden - en financiële voordelen - voor hun zijn.

Meer en meer

Microsoft kondigde eerder dit jaar al aan meer van zijn software uit te brengen als online-dienst. Het bedrijf onthulde de plannen hiervoor op zijn conferentie voor collaboration-software Sharepoint. Daar noemde het concreet de Sharepoint-serversoftware en groupware-server Exchange. Het bedrijf heeft eerder al enkele proefprojecten gedraaid met huurmodellen voor zijn software.

Ondertussen is er op het vlak van gewone desktopapplicaties ook meer SaaS-concurrentie. Eerder kwam zoekmachine Google al met Google Docs, een basaal pakket aan kantoortoepassingen dat via een webbrowser is te gebruiken. Daarna volgde de relatief nieuwe online-concurrent Adobe, met een - overgenomen - tekstverwerker in SaaS-vorm.

Ook op het vlak van traditionele te-installeren-software is er toegenomen concurrentie. Opensource-pakket OpenOffice is gratis te verkrijgen en IBM gebruikt die software als basis voor het eigen, gratis kantoorpakket Symphony.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-04T10:53:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.