Windows 7 wordt SaaS-platform

Microsoft wil Windows 7 niet uitbrengen als op zichzelf staand besturingssysteem. Het voegt die opvolger voor Windows Vista onder de paraplu van zijn strategie Software+Services.

De toekomstige nieuwe versie 7 van Windows wordt door Microsoft in de markt gezet als onderdeel van zijn strategie Software+Services. De softwareproducent maakt met die strategie een combinatie van traditionele, lokaal te installeren software en Saas (software as a service). Onder meer Google is juist voorstander van 'pure' SaaS.

Woordvoerders van Microsoft laten weten dat Windows 7 dus niet als apart product wordt gepresenteerd, zoals het bedrijf wel heeft gedaan met Windows Vista. De volgende Windows-versie krijgt ook geen mailclient meegeleverd of een applicatie voor fotobewerking. Microsoft biedt die namelijk nu al in een online-uitvoering aan, respectievelijk Windows Live Mail en Windows Live Foto Gallerij.

Proefversie eind oktober

Het is nog niet officieel bekend wanneer Windows 7 op de markt moet komen. Topmensen van Microsoft spraken eerst van 2010, maar berichten over begin 2010 en zelfs eind 2009 doen de ronde. Die vervroegde datum voor de komst van de Vista-opvolger is gebaseerd op analyse van Microsofts planning voor proefversies van het pc-besturingssysteem, maar ook op bronnen binnen Microsoft.

Microsoft deelt een vroege proefversie van Windows 7 eind deze maand uit op zijn ontwikkelaarsbijeenkomst PDC (Professional Developers Conference). Die alpha-versie is alleen bedoeld voor softwareontwikkelaars. Bezoekers van de WinHEC-conferentie begin november krijgen dezelfde pre-beta uitgereikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat is op zich een rare sprong: we brengen een OS uit als een SAAS.. Hoe dient iemand die zich wenst te bedienen van dat OS zich dan in verbinding te stellen met het OS? Daar is dan eigenlijk iets nodig als een PC waar een OS op draait. En dat mag dan iets zijn wat niet perse Microsoft is (in theorie althans). Echter dat betekent ook dat het off-line werken met PC's per definitie niet mogelijk is omdat de verbinding met de service provider er niet is. Dus OF Microsoft stapt af van off-line PC gebruikers (en daarmee wordt het pre-installeren van Windows op nieuwe PC's verleden tijd) OF Microsoft gaat 2 lijnen voeren: een opvolger op Vista EN Windows 7 (of hoe dat ook mag gaan heten). Het is in elk geval dapper, dat moet gezegd en het vergt een sprong in het denkbeeld over OS en wat het moet kunnen doen.

Ik ga in m'n vorige reactie een stap te snel voor wat betreft het offline werken. Zonder een Microsoft OS kan iemand natuurlijk off-line werken, maar zonder het volledige Windows 7 (als de PC kant alleen een 'zoek de baas'-functie bevat) wordt het lastig werken. Het idee is aardig maar geent op een situatie die niet altijd aanwezig is: iedereen is 100 procent van de tijd overal on-line.

De titel is misleidend.
Het OS op zich is geen SaaS-oplossing. Windows, dat lokaal op de pc draait, integreert een aantal van de genoemde functionaliteit met services.
Dit is dus een goed voorbeeld van software (lokaal OS) en services (Windows Live).

Nu komen ze eindelijk er openlijk voor uit...
"We want to own/control your hardware"
Dit verklaart - voor mij - ook het fikse aantal patches die "remote-code-execution" mogelijk maakte via Internet Exploder (The Janus Browser).

Voor een bedrijf wat in de opstart fase (eind jaren 90) van het www web gewoon het belang compleet negeerde (weet je het nog???) doet microsoft nu zijn best om jouw gehele ict "hebben en houden" het internet in te zuigen.

Software as a Service... yeah right ;-)

Nog een paar windows versies verder en je verliest de totale controle van je eigen spullen aan Redmond omdat er een Windows variant op geinstalleerd staat.

Zeker als de grootschalige implementatie doorgaat van Extensible Firmware interface, waarbij vanuit het besturingsysteem ook de moederboard-BIOS gecontrolleerd kan gaan worden. Een verkeerde flash-update en je kunt je moederboard weggooien of je hebt een rootkit in je hardware te pakken ;-)

Vervolgens gaan ze je - bij Windows 8 - een complete remote management solution aanbieden via MOF vanuit Redmond :-) "om je al je ict zorgen uit handen te nemen"

Hoog tijd om Windows voorgoed van mijn hardware af te krabben en de controle over mijn pc weer in eigen hand te nemen met Linux / Unix

"Smash your Windows today and return to freedom"

Ik heb laatst een ISO gedownload als 'LiveCD' die je tevens kiest als 'install liveCD on harddisk'.
Het gaat hier om PC-BSD, een speciaal ge-re-compileerde installatie en liveCD, die je zonder al te veel IT-kennis, kan installeren op elke Intel-x86 platform.
Het is zelfs zo gemakkelijk, dat mijn vader, een leek op het gebied van IT/ICT, het in ??n keer voor elkaar kraag en dat Ubuntu Linux daarvan het schaamrood op de kaken kreeg. PC-BSD, gebaseerd op FreeBSD (een UNIX soort, dus veiliger kan het haast niet meer).
Alle hardware werkte op de oude en nieuwe PC, echt verbazingwekkend gewoon: Microsoft;"Eat Your Heart Out!"

Download:
http://www.pcbsd.org/content/view/21/11/
http://www.pcbsd.org/content/view/21/11/#DVD
(Kies daarna het land voor een snelste download)

PC-BSD-UserGuide: http://docs.pcbsd.org/guide/index_single.pdf.zip

Probeer het eens als LiveCD, het zal je verbazen.

@Mark Peter.
Thanks voor de tip :-)

Echt heb ik een uitdaging met live installers (net zoals Microsoft MSN-download. *.* en Google Updates installers.

Je weet van te voren NOOIT wat er gaat gebeuren met je pc als je eraan begint! Doe mij maar een downloadble ISO-tje die ik eerst zelf kan checken, waarbij ik 100 procent controle heb, voordat ik setup.exe ga afvuren op mijn systeem

"In God I trust,
Voor de rest geld de disassembler en de debugger"

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-30T11:25:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.