Amazon neemt Windows op in eigen cloud

Amazon werkt aan ondersteuning voor Windows in zijn eigen omgeving voor cloud computing. Het wacht daarmee niet op ontwikkelwerk van Microsoft, maar mikt juist op huidige Windows Server-versies.

Terwijl Microsoft onthult te werken aan een cloud-uitvoering van Windows, kondigt Amazon aan Windows op te nemen in zijn cloud computing-dienst. De SaaS-aanbieder (software as a service), van origine alleen online-boekhandel, wil zijn cloud-dienst EC2 (Elastic Compute Cloud) laten draaien op Windows Server en de SQL Server-database van Microsoft.

SQL Server en Windows Media

De benodigde aanpassingen daarvoor moeten deze herfst rond zijn, verklaart Amazon. Windows Server is nu al beschikbaar in Amazons cloud, meldt cto Werner Vogels op zijn blog. Dat is nog wel een bèta. Hiermee is de meeste serversoftware op Windows in de cloud te zetten en gebruiken, aldus Vogels.

Een toepassing waar veel Amazon cloud-klanten om vragen, is het converteren(transcoding) en streamen van multimediamateriaal in het Windows Media-formaat. De audio- en video-codecs voor dat formaat zijn officieel alleen voor de client- en serveruitvoeringen van Windows beschikbaar.

Cloud computing is ook wel de backend van Web 2.0-applicaties, waarbij de eindgebruiker en veelal ook de beheerder zich niet bekommeren om welke data en programmatuur waar staat en op welke machine draait. Het belangrijkste is de toegankelijkheid en beschikbaarheid. Op basis daarvan en de van kracht zijnde policies worden de werklast en data dan verdeeld. Uiteindelijk is het dan mogelijk applicaties daar te laten draaien waar het het meest kosteneffectief is.

Afhankelijk

Amazon biedt al geruime tijd enkele cloud-diensten. Naast de flexibele online-rekenkracht van EC2 is er ook de online-opslagdienst S3 (Simple Storage Service) en cloud-database SimpleDB. In de Verenigde Staten maken veel kleine bedrijven en starters daar gebruik van.

Kostbare investeringen in eigen ict-infrastructuur zijn dan niet nodig. Bovendien kan uitbreiding - net als inkrimping - op korte termijn worden gerealiseerd. Cloud computing belooft dan ook flinke kostenbesparingen, aldus de voorstanders. Dit brengt wel een afhankelijkheid met zich mee die niet zonder risico's is. Zo had Amazon eerder dit jaar een storing die veel last heeft veroorzaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-03T09:46:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.