NWO kent 2 miljoen toe aan SAAS-onderzoek

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft twee miljoen euro toegekend aan vijf projecten die onderzoek doen naar software as a service (saas). Het geld is toegekend binnen het Jacquard-programma, dat vooral projecten subsidieert waar bedrijfsleven en wetenschap samenwerken. Het programmabureau ontving 22 vooraanmeldingen, waarvan tien werden uitgewerkt tot een volledige aanvraag.

Programmacoördinator Sjoerd Meihuizen van het onderzoeksprogramma zegt dat de projecten zijn beoordeeld op verschillende criteria. ‘We kijken naar een combinatie van innovatie en toepasbaarheid, hoe relevant het project is voor de eindgebruiker en voor de wetenschap en we toetsen op wetenschappelijke kwaliteit.'

Vier projecten hebben werk voor twee assistenten in opleiding (aio's) en krijgen daarom 430.000 euro. Het project Re-engineering Service-Oriented Systems (ReSOS) krijgt 200.000 euro en heeft werk voor één aio. De vijf projecten gaan uiterlijk 1 september 2010 van start.

De projecten waar het geld aan is toegekend, zijn:

Configurable Services for Local Governments (CoSeLoG)
Dit project is een samenwerking tussen de onderzoeksgroep van professor Wil van der Aalst van de TU Eindhoven, D!mpact, Pallas Athena en tien gemeenten. Tijdens dit project wordt saas toegepast in de gemeentelijke context. Saas-diensten zijn standaarddiensten, maar de processen bij gemeenten verschillen. Dit project zoekt daar door configureerbare procesmodellen en process mining een oplossing voor.

Scale.IT.UP, SaS Zero-Downtime Upscaling
Dit project is een samenwerking tussen de TU Delft, Exact en Adyen. Het project wil een zero-downtime saas-oplossing creeëren door gebruik te maken van Multi-tenancy.

Service Extraction from Decomposed Software Monoliths in the Financial Domain (ServiciFi)
Het ServiciFi project onttrekt (semi-automatisch) services uit monolithische, financiële applicaties. De applicaties worden geleverd door DBS en Runbook. De geëxtraheerde services zullen worden gedeeld met drie jonge Software as a Service-bedrijven: Yunoo.nl, Yuki.nl, en 42Windmills.com.

Next Generation Auditing: Data Assurance as a service (NGA)
In dit project doen het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), PricewaterhouseCoopers, de Belastingdienst en ComputationalAuditing.com onderzoek naar auditingdiensten die financiële en administratieve processen in bedrijven continu en real-time controleren.

Re-engineering Service-Oriented Systems (ReSOS)
Dit onderzoek wil de kwaliteit en de betrouwbaarheid van service-oriented systemen te verbeteren. Het project wordt uitgevoerd door TU Delft, de Software Improvement Group en KPMG CT Information Technology.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En jullie vergeten bij ServiciFi www.cashflow.nl natuurlijk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-24T10:55:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.