Buza staat opslag op buitenlandse servers toe

Dit artikel delen:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen afspraken gemaakt met Google over de landen waarin staatsdocumenten worden opgeslagen die worden gedeeld via Google Apps. Evenmin heeft het ministerie bedongen om staatsdocumenten op te slaan op exlusief voor het departement gereserveerde servers. 'De standaardvoorwaarden van Google Apps Premier Edition zijn van kracht', zegt woordvoerder Bengt van Loosdrecht van Buitenlandse Zaken.

De reden dat het ministerie geen extra afspraken heeft gemaakt is dat het 'om een proef gaat', aldus Van Loosdrecht. Bovendien worden tijdens de pilot volgens de woordvoerder wel restricties opgelegd aan het type van de documenten die worden gedeeld via Google Apps. 'Bij de proeven mag geen privacygevoelige en vertrouwelijke informatie worden verwerkt.'

Geen vertrouwelijke informatie

Hoewel de pilot met Google Apps bij het ministerie van Buitenlandse Zaken al sinds het eerste kwartaal van 2010 loopt, zijn de webdiensten volgens de voorlichter nog niet door ambtenaren gebruikt. 'De huidige stand van zaken is dat we feitelijk pas net de oplossing van Google beschikbaar hebben en nog moeten beginnen met het inrichten ervan.'

Behalve om in geval van calamiteiten mailcontact te onderhouden, overweegt het ministerie van Buitenlandse Zaken ook Google Apps en Google Sites te gebruiken bij de uitvoering van projecten waarbij het bedrijfsleven via inhuur of sourcing betrokken is. Daarnaast wil het departement Google Docs inzetten om medewerkers van ambassades, consulaten en niet-gouvernementele organisaties (NGO's) informatie te laten uitwisselen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zie

http://www.google-watch.org/bigbro.html


Google is Amerikaanse defensie speelgoed, de banden liggen er.

Dat KAN NIET in gebruik worden genomen door buitenlandse zaken, landszaken MOETEN intern in ons land liggen de DATA de SERVERS en het BEHEER, gescreend door de BVD

Dit WEL is een kwestie van staatsveiligheid.
En geen politiek geneuk met Amerika.

Eigenland eerst, eigen werkgelegenheid eerst.
Er is GEEN noodzaak dat te doen het KAN ook uitgevoerd worden door NEDERLANDSE bedrijven.


Maar het lijkt wel de JSF politiek gaat over de hoofden van de Nederlanders, ofwel er zal wel weer omgekocht zijn, riante deals etc.. Dat MOET eens afgelopen zijn de CORRUPTIE in ons land

DIT MOET echt eens afgelopen zijn in Nederland.
Nederland verkwanselt de eigen politiek op deze manier en wordt (of is) een marionet.

@Jan:
Het is maar een pilot. Maar: als deze pilot bevalt, dan is er een 2e pilot nodig. En dan eentje op een NL-netwerk maar dan gewoon met de Google-software op dat netwerk geïnstalleerd.
En uiteraard moet je er hackers naar laten kijken in de pilots - bijv. de duitse Chaos Computer Club en misschien weet iemand van wijvertrouwenstemcomputers.nl nog een paar goede hackersgroepen.

Wat @mm zegt en daarnaast hier is het classificatie systeem voor.

Sommige doc's kunnen rustig over Googles infrastructuur. Maar andere niet. Zolang dat maar helder is lijkt het me geen probleem.

@jan jij dacht dat er geen back doors in windows zaten? Het gaat erom dat je er vanuit gaat dat bepaalde systemen gecompromitteerd zijn of kunnen worden en dat accepteert. Niet alles is nato cosmic top secret of NL-eyes-only.

Kunnen er iig eindelijk eens open source browsers op de defensie desktop komen, omdat Gmail zich wel aan open standaarden houdt.

Ik verbaas me over het gemak waarmee BuZa denkt met een vage uitspraak te zorgen dat er geen vertrouwelijke informatie op Google store terechtkomt. Het volgen van veiligheidsvoorschriften is nu niet direct een sterke kant van de overheid.
Ook privacy is daar niet zo'n levendig onderwerp, getuige allerlei initiatieven om het bedijfsleven te steunen ten koste van privacy, zoals EPD, slimme meters, OV-chipkaart.

Ik verbaas me nog meer over de reactie van Jan, waarvan ik nog probeer te begrijpen of het gaat om onze veiligheid of om de uitbesteding naar bet buitenland. 'Eigen werkgelegenheid eerst' riekt naar het tweede, met het eerste als politiek corect argument. Ik vermoed namelijk dat Google de beveiliging van de servers door de bank genomen beter voor elkaar heeft dan BuZa zelf. Jan is vrij zelf dergelijke betroubare server diensten in te richten en aan te bieden.

Wat vooral eng is, is dat je nooit weet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Als er een stelletje komt dat het spul gaat misbruiken is het te laat. Nu kan het betrouwbaar zijn, straks zitten er misschien een paar rednecks bij google die samenwerken me havikken in Wachington

Vooruitziende BliK: "Wat vooral eng is, is dat je nooit weet wat er in de toekomst gaat gebeuren..". Met dank ook namens wikileaks :)

Read more: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/cloud_computing/3376469/2333364/buza-staat-opslag-op-buitenlandse-servers-toe.html#ixzz1G1drUH3m

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-02T09:22:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.