'Google Wave is te ingewikkeld'

Google Wave voegt te weinig toe aan de bestaande samenwerkingstools, is te ingewikkeld en staat te veel op zichzelf. Volgens experts van het topic ECM van Computable is dat de reden dat het online samenwerkingsplatform van het internetbedrijf geen succes geworden is. Google maakte onlangs bekend te stoppen met de samenwerkingsdienst Wave.

‘Google Wave bevat te weinig elementen die niet al in andere samenwerkingsapplicaties zitten', zegt software architect Nico Verwer van Withart. Ecm-consultant Harry Coppoolse van Capgemini voegt toe: ‘Voor het sociale karakter en communiceren heeft Google Wave weinig extra's te bieden. Foto's delen gaat al heel goed met Google Picasa.'

Natasja Paulssen wijt het mislukken van Google Wave aan dat er geen markt voor het product is. ‘Google Wave gaat uit van het gelijktijdig werken aan één document. Zelfs wiki's nemen dat niet als uitgangspunt. Welke bedrijfsmatige, dan wel privétoepassing, vraagt dat mensen gestructureerd (want documentatie vereist structuur) en gelijktijdig, maar niet bij elkaar werken? En blijkbaar zonder dat je het resultaat ook meteen nodig hebt?'

Ingewikkeld

Daarnaast is het platform te ingewikkeld, vinden sommige experts. ‘De gebruikersinterface was al te ingewikkeld voor it'ers, laat staan voor niet it'ers', vindt Social Media Director Maarten Visser van Connected Services. ‘De meeste mensen lijken toch niet op zoek te zijn naar complexe onbegrijpelijke alleskunners maar naar simpele eenvoudige begrijpelijke toepassingen. Daarom is bijvoorbeeld Twitter een enorm succes, terwijl Google Wave niet is aangeslagen', zegt consultant Eric van Korven van OpenSesame ICT.

Directeur Paul Baan van VLC denkt dat Google Wave zorgde voor extra beheer. ‘Je ziet nu dat alleen collaboration-omgevingen bovenop bestaande platformoplossingen aanslaan. En organisaties willen niet per applicatie een aparte collaborationomgeving, dus kijkt men naar de dominerende applicaties en omgevingen.' Dat is in veel gevallen Microsoft, zegt business consultant Richard Zeevat van Acanthis. ‘In de onderlinge correspondenties tussen organisatie worden niet-Officegebruikers toch steeds weer geconfronteerd met enkele ongemakken wanneer wordt afgeweken van de dominerende editor.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij was het grootste probleem dat niemand een uitnodiging kreeg. Zoals ondergetekende. Ik heb wel 4 keer om een uitnodiging gevraagd en nooit gekregen.

Tja, dan niet.

Klopt, zelfde probleem hier. Op een gegeven moment had ik een account, echter veel van mij familie, vrienden, collega's etc niet. Tsja weinig te waven dan.

Ik had eerlijk gezegd ook een integratie met gmail verwacht. Op die manier hadden ze mensen naar wave kunnen lokken.

En toen ik een invite kreeg en het een keer bekeken had, dacht ik van dit ga ik nog wel een keer bekijken als het bekend wordt.

De reacties liggen redelijk in lijn met wat ik ooit schreef over Wave (toen Wave nog cool en veelbelovend was). Voor iets als Wave heb je een massa nodig, omdat het niet compatible is met e-mail, maar wel als vervanger werd gepositioneerd.

Ik heb samen met een team collega's getracht Wave te gebruiken voor onze werkzaamheden. Ik onderken niet het probleem om uitnodigingen te krijgen, dat ging erg vlot. Ik onderken wel het lastige gebruik. Op één of ander manier werkte te applicatie te complex of te onoverzichtelijk om alle mogelijkheden optimaal te benutten. Voor brainstormen en ideen uitwisselen werkte de applicatie wel prettig aangezien je verschillende reacties in één wave kon verwerken en ook gestructureerd reactie op eerdere reacties kan geven. Maar eerlijk gezegd is het bij ons ook geen succes geworden en het is een langzame dood gestorven.

Wave???, nooit van gehoord.

Wave te ingewikkeld? Niet helemaal correct.

Wave is niet snel genoeg aangeslagen bij het grote publiek, en daarom niet interessant voor Google. Het grote publiek kon echter nog weinig met de huidige Wave client. Dus beetje kip-ei probleem.

Google heeft zich naar mijn mening (http://richardvandelft.com) vergist in de ontwikkeltijd en de marktvraag voor hun product. Wel knap (of arrogant?) dat ze dan zomaar de stekker eruit trekken.

Ook bij mij was het een kip-ei-verhaal. Ik was zeker onder de indruk van de mogelijkheden die Wave had; met name realtime. Ik kende helaas maar een enkeling die ook zo'n Wave-acount had (ook nog eens door mij uitgenodigd), waardoor het echt 'praktijktesten'/stoeien er niet echt van gekomen is. Jammer als ze stoppen: een gemiste kans voor weer wat inovatiefs.

Ik was er net wat mee aan het stoeien. Zag er leuk uit, maar er moest nog veel gebeuren. Betere integratie met bestaande google diensten had ik verwacht (google docs, mail, picasa etc..). User interface mocht nog wel wat aan gebeuren, het is best zoeken naar de diverse functies.
Het aantal beschikbare plugin's begon er leuk uit te zien maar het was het vaak net niet.. teveel klein spul en weinig serieuze uitbreidingen.
Had wel potentie maar had meer tijd nodig gehad om tot iets uit te groeien.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-06T15:17:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.