Ahold vervangt Lotus Notes door Google Apps

55.000 werknemers stappen voor 2012 over

Supermarktconcern Ahold vervangt binnenkort zijn e-mail- en samenwerkingsplatform IBM Lotus Notes door Google Apps. De twee partijen hebben daartoe een overeenkomst gesloten. De Zaanse multinational achter winkelketens zoals Albert Heijn, Etos en Giant Food Stores, gebruikt de software voornamelijk voor e-mail, het adresboek en interne samenwerking. 55.000 medewerkers in Europa en de Verenigde Staten gaan met Google Apps werken.

Google biedt Ahold de beste oplossing om zijn medewerkers in Europa en de VS met één enkele toepassing te laten werken, vertelt Ahold-woordvoerder Jochem van de Laarschot. 'Het kantoorpersoneel kan er gemakkelijk mee onderling samenwerken, bijvoorbeeld over winkelformats en over de leveranciersketen.' Ook winkelmanagers gaan Google gebruiken.

Tot dusver gebruikt het personeel IBM Lotus Notes voor e-mail, voor het adresboek en voor Quickplace. Dat is het online collaboration platform van Notes.

Voor eind 2011

De migratie begint binnen enkele maanden. Van de Laarschot verwacht dat alle personeel van de Ahold-supermarkten in Nederland, Tjechië, Slowakije en de Verenigde Staten voor eind 2011 op Google Apps is overgestapt. De multinational heeft ook winkels in Portugal en Zweden, maar doordat dat joint ventures met andere bedrijven zijn, gaat het personeel van die supermarkten voorlopig niet over op de nieuwe software.

Van de Laarschot vertelt dat het concern inmiddels een procedure is gestart om de dienstverlener te selecteren die de migratie van IBM Lotus Notes naar Google Apps gaat begeleiden. 'Het worden er meerdere, omdat het om meerdere onderdelen gaat.' De definitieve keuze wordt volgens de woordvoerder binnenkort bekendgemaakt. Hij wil niet zeggen of er Nederlandse bedrijven bij zitten.

De partijen maken niet bekend welk bedrag met de overeenkomst is gemoeid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Daar komen ze nog wel van terug vrees ik...
Maar wel vervelend voor IBM en het Nederlandse Domino aandeel.

Leuk, kunnen we straks Ahold informatie kopen bij Google!

Soms ontstaan er snelle innovatieve bedrijven met nieuwe producten. Lotus 1-2-3 wordt toch ook door niemand meer gebruikt.

ach...alles beter dan naar exchange...daar wil niemand toch mee werken ?
Google is hot op het moment.

En waarom wil er nu weer niemand werken met Exchange? Omdat het Microsoft is zeker? Exchange is een goed product!

Gaat het nou om wat hip, hot en cool is, of gaat het om de funktionaliteit en de geschiktheid voor de organisatie?

Als het maar blingbling is, dan is het goed?
Ikke niet begrijp, wat is dat toch die focus op trendy en hip i.p.v. doen wat het moet doen?

EH:

'Het kantoorpersoneel kan er gemakkelijk mee onderling samenwerken, bijvoorbeeld over winkelformats en over de leveranciersketen.'

Ik zie een hele discussie over technologie (Exchange, Lotus, IBM). Maar blijkbaar kan er met Google Apps makkelijker onderling worden samengewerkt dan met de huidige Notes-omgeving.

Uit het artikel lees ik niet dat het gaat om 'hip' of 'hot' of iets.

Tja, als men de kracht van Notes samen met andere applicaties nooit gebruikt heeft.. Ik hoop dat zulks lange termijn denken, collaborative groupware, de doorslaggevende factor is geweest en niet enkel korte termijn kostenbesparing..

Het schuiven van dozen (hardware en licenties) is passe. Dat busines model zal moeten veranderen.

En hoe kan ik weten dat ik naar e-mail adressen stuur die met google werken. Ik wil gewoonweg niet dat google op mijn mails begint scannen en dat de inhoud gebruikt wordt voor commerciële doeleinden.
Hoelang mogen zij onze privacy nog schenden?

Antwoord: zolang er idioten rondlopen op IT afdelingen die zulke beslissingen nemen.

@KC Beveiliging en privacy argumenten worden meestal gebruikt door slechte verliezers.

Erg jammer deze keuze. Lotus Notes / Domino is gewoon de beste keuze voor mail en samenwerking.
Denk ook dat men later nog wel eens met weemoed zal terug kijken!

een Lotus Domino Consultant...

Google is gewoon de beste als het om echt grote aantallen gaat, kijk nou naar gmail, ik gebruik het al sinds 2005 en werkt altijd, overal, nog nooit misgegaan. Beter dat de exchange van mijn werkgever, dat is gewoon een aantal keren per dag onbereikbaar.

Ik ben niet bekend met de directie of de ICT bij Ahold maar zou het niet gewoon weer een geval zijn van het neefje (maar dan nu de CEO of board-leden)? Licentie verloopt, hoogste management gebruikt thuis google, ziet advertenties in C*-bladen en vraagt of ze dat kunnen krijgen. ICT heeft slecht lopende projecten en geeft daarom maar weer toe op een minder belangrijk punt. Publiek zal dit nooit worden uitgesproken maar het is een patroon dat vaker voorkomt. Welke mislukkende ICT projecten lopen er buiten budget nu bij Ahold?

Google: gefeliciteerd! iedere ICT leverancier zou trots zijn op zo'n win. Blijkbaar zit er iets in het aanbod van Google dat ondernemingen meer aanspreekt dan de aanbiedingen van Microsoft en/of IBM.

IBM/Lotus: geeft te denken, drie grote gebruikers (Philips, Achmea, Ahold) weg van Lotus Mail, en wellicht straks ook weg van de 'Domino Applicaties'.

Smart move van Ahold en Google wordt ook in Nederland eindelijk serieus genomen, lijkt het.

E-mail en collaboration inzetten als simpele commodities zonder de overkill aan functionaliteit die het leven van de eindgebruiker nodeloos compliceert, kun je toch moeilijk als onverstandig kwalificeren?

Spijtig voor de Lotus en Microsoft evangelisten, maar het adagium 'wij van WC Eend adviseren WC Eend' was al enige tijd voorbij de houdbaarheidsdatum...

reactie op Gerard,
Je moet niet je bedrijf met exchange dus MS vergelijken.
Als je bedrijf goede spullen hebt, in combi met exchange, zul je deze domme opmerkingen niet maken.

Google en reclame gaan hand in hand en je bedrijfs gegevens op internet zetten is zeker een domme aktie!

Misschien dat deze deal een andere constructie heeft en geen mix is met jan en alleman.

Gmail is een leuke optie voor Webemail, maar gezien privacy geen goede optie, maar in jou geval prima, huistuinenkeuken gebruik!

Veel plezier !

Wellicht goed om een paar feiten te kennen mbt Apps Premier!
- apps premier is contract van Google Enterprize BV (zo heet dit onderddel van Google NV) en is een volledig anders mbt voorwaarden, privacy, veiligheid etc. dan gratis gmail versie.
- 40€ is zeer rendabel voor Google (o.a. omdat 1 datacenter van google net zo groot is als Arena Stadion, traditioneel IT werk als volgt: voor 1 BV-1 pakket aan applicaties op - 1 Server; Cloud model van Google werkt als volgt: 1 server infrastructuur, met 1 uniforme platform met applicaties voor honderduizend BV's)
- google biedt 99,9% garantie dat je data online zijn, en dit lukt ze ook...elke dag (natuurlijk ben je n beetje afhankelijk van je internetprovider)

zo zijn er nog meer feiten te nomen, we weten het omdat we al 100 BV's geadviseerd hebben bij de overstap op Google Apps...

Je kunt niet zomaar zeggen of een product goed is of slecht.

Er komt heel veel kijken bij de overgang naar Google Apps Premier. We kunnen er denk ik wel vanuit gaan dat men dat bij Ahold allemaal goed heeft bekeken.
Voor Exchange, Google Apps en andere vormen voor het gebruik van e-mail etc. zal een markt blijven bestaan.

Elke oplossing heeft zo zijn voor en nadelen en een bedrijf weegt af welke argumenten het zwaarst wegen en maakt zo zijn keuze.

Jeetje, het lijkt wel of iedereen aandeelhouder is van of google of IBM of MS!

Wat jammer is aan het artikel is dat niet verteld wordt WAT de beweegredenen zijn voor de overstap (behalve de voor de hand liggende algemene blabla redenen). Dat is wel zo interessant om te weten aangezien dit voor sommige van ons business is.

hoedanook, ik vermoed dan één van de redenen van de overstap de verwachte kostenbeperking is die op zou kunnen treden bij het outsourcen (in de cloud gooien) van een aantal diensten. Ze kunnen nu bijvoorbeeld een stuk systeembeheer opdoeken/vrij maken om maar te zwijgen over de kostenbesparing in hardware.

op zich past dit wel in de filosofie van Ahold, waar ook veel andere IT activiteiten al buiten de deur gezet zijn(India).

collaboratie is natuurlijk hot, het sociale aspect in je IT dienst. Ik vraag me alleen af hoe volwassen de collaboration services van Google zijn op dit moment.
Ik kan me nog google wave herinneren....bleek niet echt een succes.

Waarom voor Google gekozen is blijkt niet goed uit het stuk, want ook bijvoorbeeld Exhange is beschikbaar in de cloud, wat overigens veel goedkoper is dan in-house en met Sharepoint en Office en Azure heb je natuurlijk ook een goed platform voor collaboratie...

Iedereen die als eenvoudige eindgebruiker jarenlang heeft moeten lijden onder Lotus Notes en privé Google mail heeft gebruikt snapt heel goed waarom Ahold hiervoor heeft gekozen.

Albert Heijn kampt met bevoorradingsproblemen van een belangrijk aantal winkels door een computerstoring bij de distributiecentra

http://www.ed.nl/economie/9021197/Bevoorradingsprobleem-bij-Albert-Heijn.ece

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-16T15:02:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.